Stabilizacija tržišta nafte ili uvertira za dalji haos: Šta će nam doneti junski sastanak grupe OPEK+?

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, a nekadašnji vlasnik pumpi, kaže za “Blic Biznis” da je u osnovni ovakve odluke njihov princip da smanjuju proizvodnju kako bi povećali cenu nafte.

Blic preporučuje

– Sve zavisi od tražnje. Očigledno je da je ima dovoljno, a kad je tražnja takva da pokriva ponudu, onda cena pada. Oni hoće da smanje ponudu, ne bi li cena pojedinačno bila veća.

Uprkos ovakvim najavama, vrednosti nafte na svetskim tržištima trenutno nastavljaju da padaju zbog zabrinutosti oko ekonomskog rasta i povećanja kamatnih stopa.

OPEC je odvojeno objavio da je u sredu, 3. maja, cena barela nafte u korpi njegovih članica u odnosu na prethodni dan potonula 4.80 dolara i iznosi 73.75 dolara.

– Nema smisla da istu količinu proizvedene sirove nafte, članice OPEK+ proizvedu po istoj ceni. To je bila od početka tendencija koju su plasirale SAD ne bi li tako oštetile rusku privredu, da bi Rusija od ove prodaje imala manju korist – rekao je Atanacković.

Naglasio je da je najveća stavka u budžetu proizvođačima nafte upravo prodaja sirove nafte i naveo jasan primer da, ako je njena prosečna cena 80 dolara i padne na 70 otprilike, imaće rupu u budžetu.

Ilustracija, nafta

Foto: Uprava carina / Uprava carine

Ilustracija, nafta

Moguća nestabilnost tržišta?

Saudijska Arabija je navela da je smanjenje „mera predostrožnosti koja ima za cilj da podrži stabilnost tržišta nafte“, ali Voren Peterson, šef robne strategije u ING banci kaže da će to verovatno „dovesti do dalje nestabilnosti na tržištu“, kasnije u toku godine, pošto će manje dostupne nafte doprineti inflaciji. On je ocenio da je ovaj potez grupe čudan.

Ako se ova odluka još jednom potvrdi na junskom sastanku, to će zakomplikovati borbu Feda i uopšte ostaviti velike posledice na svetsku ekonomiju. Stoga, Bela kuća se izjasnila protiv odluke OPEK-a. „Ne mislimo da su rezovi preporučljivi u ovom trenutku s obzirom na neizvesnost tržišta – i to smo jasno rekli“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Pitanje je kada će se pad cena nafte zaustaviti

– Uz moguću pauzu Feda, gornju granicu duga za koju se nadamo da će biti rešena u ovom mesecu, rezove proizvodnje OPEC+ koji će se osetiti za nekoliko sedmica i rast globalne potražnje u drugoj polovini godine, jača uverenje da pitanje nije koliko će nisko cene nafte pasti, već koliko će dugo padati – rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Zamenik ruskog premijera Aleksander Novak rekao je da se njegova zemlja pridržava svog dobrovoljnog obećanja da će u razdoblju od febuara do kraja godine smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno. Uprkos tome, OPEK-ovo smanjenje proizvodnje nafte će nesumnjivo ostaviti poslednice i na rusku ekonomiju.

Međutim, Atanacković se osvrnuo upravo i na uticaj cene ruske nafte, objašnjavajući ovakav postupak Rusije kao pokušaj da bude dovoljno konkurenta da se one zemlje sa Zapada koje više ne žele uvoziti njenu naftu, predomisle.

– Igra ponude i tražnje je neprekidna, dok potražnja raste, oni smanjuju proizvodnju kako bi to držali u ravnoteži – zaključio je naš sagovornik.

Činjenice o grupi OPEK+

Članice OPEK-a zajedno snabdevaju oko 26,36% svetske proizvodnje sirove nafte. Istovremeno, one kontrolišu oko 80,37 odsto ukupnih dokazanih svetskih rezervi sirove nafte. Takođe, prate tržište i kolektivno odlučuju da povećavaju ili smanjuju proizvodnju nafte kako bi održale stabilne cene i snabdevanje. Potrebno je jednoglasno glasanje o povećanju ili smanjenju proizvodnje nafte.

Svaka zemlja članica kontroliše proizvodnju nafte u svojoj zemlji, ali OPEK ima za cilj da koordinira proizvodne politike zemalja članica.

Ministri za naftu i energetiku zemalja članica OPEK-a obično se sastaju dva puta godišnje kako bi utvrdili nivo proizvodnje OPEK-a. Oni se takođe sastaju na vanrednim sednicama kad god je to potrebno.

Saudijska Arabija

Foto: Tanjug/AP

Saudijska Arabija

Trenutni članovi

 • Alžir – 1969-danas
 • Angola – 2007-danas
 • Kongo – 2018-danas
 • Ekvatorijalna Gvineja – 2017-danas
 • Gabon – 1975-1995; 2016-danas
 • Iran – 1960 – danas
 • Irak – 1960 – danas
 • Kuvajt – 1960 – danas
 • Libija – 1962 – danas
 • Nigerija – 1971 – danas
 • Saudijska Arabija – 1960-danas
 • Ujedinjeni Arapski Emirati – 1967 – danas
 • Venecuela – 1960-danas

Bivše članice

 • Ekvador – 1973-1992; 2007-2020
 • Indonezija – 1962-2009; 2016
 • Katar – 1961-2019

Važni datumi za OPEK+

14. septembar 1960. – OPEK je formiran u Bagdadu, Iranu, Iraku, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i Venecueli.

6. novembar 1962. – OPEK je registrovan u Sekretarijatu Ujedinjenih nacija (Rezolucija UN br. 6363).

1973-1974 – Zbog podrške Sjedinjenih Država Izraelu u arapsko-izraelskom sukobu, članice OPEK-a su odlučile da podignu cenu nafte sa 3 dolara po barelu na oko 12 dolara po barelu.

Oktobar 1973. – OPEK uvodi embargo protiv Sjedinjenih Država, zaustavljajući izvoz nafte. Kupci u Sjedinjenim Državama doživljavaju duge redove na benzinskim pumpama i nestašice.

18. mart 1974. – Na sastanku OPEK-a sedam članica ukinulo je zabranu izvoza u Sjedinjene Države: Alžir, Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, Bahrein, Egipat i Abu Dabi. Libija i Sirija odbijaju da odustanu od zabrane, a Irak bojkotuje pregovore.

31. decembar 1974. – Libija je ukinula naftni embargo protiv Sjedinjenih Država.

Ilustracija, naftno polje

Foto: shutterstock

Ilustracija, naftno polje

Novembar 2007. – Ekvador se vraća u OPEK nakon 15 godina odsustva.

Maj 2008. – Indonezija najavljuje da će napustiti OPEK 2009. godine.

1. januar 2009. – Indonezija suspenduje članstvo u OPEK-u.

1. januar 2016. – 30. novembar 2016. – Indonezija se ponovo pridružila OPEK-u, ali suspenduje svoje članstvo posle 11 meseci.

Jul 2016. – Gabon ponovo pristupa OPEK-u.

25. maj 2017. – Ekvatorijalna Gvineja se pridružila OPEK-u.

22. jun 2018. – OPEK objavljuje da je Republika Kongo pristupila organizaciji.

3. decembar 2018. – Katarska državna naftna kompanija, Katar Petroleum, najavljuje da će zemlja napustiti OPEK 1. januara 2019. Katar, jedna od najstarijih članica OPEK-a, kaže da planira da se fokusira na proizvodnju prirodnog gasa.

1. januar 2020. – Ekvador napušta OPEK.

Mart 2020. – Da bi nadoknadio kolaps potražnje izazvan pandemijom koronavirusa, OPEK objavljuje plan za smanjenje proizvodnje među svojim članicama za milion barela dnevno i kaže da će tražiti dodatnih 500.000 barela dnevno u rezovima od dugogodišnjih saveznika, uključujući Rusija.

1. april 2021. – OPEK i srodni proizvođači saopštavaju da su se dogovorili da postepeno povećavaju proizvodnju u naredna tri meseca. Ovaj potez usledio je nakon oštrog povećanja cena nafte i poziva Sjedinjenih Država da se energija zadrži pristupačnom.

5. oktobar 2022. – OPEK i njegovi saveznici, poznati kao OPEK+, najavljuju da će smanjiti proizvodnju nafte za 2 miliona barela dnevno, što je najveće smanjenje od početka pandemije.

(Izvori: “Blic Biznis”, CNN, Rojters, Indeks, Euraktiv)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com