Svetska tržišta: Indeksi OŠTRO PALI, centralne banke i dalje PODIŽU KAMATE

Na svetskim su berzama cene deonica prošle nedelje oštro pale, druge nedelje zaredom, jer centralne banke zapadnih zemalja i dalje podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju, što bi moglo izazvati recesiju. Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedelje skliznuo 1,7 posto, na 32.920 bodova, dok je S&P 500 pao 2,1 posto, na 3.852 boda, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 10.705 bodova.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

berza investicije shutterstock 758302231

Foto: shutterstock

berza investicije shutterstock 758302231

Oštar pad tih indeksa druge nedelje zaredom posledica je i dalje čvrstog stava Feda u vezi suzbijanja inflacije.

Na poslednjoj sednici u ovoj godini Fed je, doduše, usporio tempo povećanja kamata, no procene čelnika centralne banke pokazuju da će kamate biti povećane na više nivoe nego što se očekivalo i da će se na tim nivoima zadržati duže nego što se očekivalo.

Čelnici centralne banke, naime, procenjuju da će konačna kamatna stopa, na kojoj će se zaustaviti ciklus povećanja kamata, dosegnuti 5,1 posto, dok su u septembru očekivali 4,6 posto.

To znači da će Fed i u sledećoj godini povećavati kamate, ukupno za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto.

Foto: Tanjug/AP

Nakon povećanja za 0,50 postotnih bodova u sredu, ključne kamate kreću se u rasponu od 4,25 do 4,50 posto, što je njihova najviši nivo u poslednjih 15 godina.

Početkom prošle nedelje cene deonica su rasle jer su se ulagači nadali da će ciklus povećanja kamata biti na nižim nivoima, ispod 5 posto. Nadali su se, takođe, da bi već krajem sledeće godine Fed mogao početi smanjivati kamate.

No, čini se da od toga neće biti ništa jer su čelnici Feda poručili da smanjenje kamatnih stopa očekuju tek 2024. godine, za jedan postotni bod.

„Ne radi se samo o tome što je Fed učinio u sredu, nego i što je poručio. A očito je da je i dalje zabrinut zbog inflacije i ovo nije kraj ciklusa povećanja kamata. Trebaće pričekati nove pokazatelje o inflaciji”, kaže Melissa Brown, direktorica istraživanja u kompaniji Qontigo.

Poslednjih meseci inflacijski pritisci ponešto popuštaju, no u sredu je predsednik Feda Jerome Powell poručio: „Podaci o inflaciji u oktobru i novembru su dobrodošle naznake usporavanja tempa rasta cena. No, trebat će znatno više dokaza da je inflacija u trajnoj silaznoj putanji”.

A zbog povećanja kamata usporava se rast ekonomije. Fed procenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) sledeće godine porasti 0,5 posto, kao i ove godine, no čelnici nekoliko velikih američkih banaka poručili su ovih dana da bi ekonomija sledeće godine mogla ući u recesiju.

Powell, pak, smatra da je moguće ‘mekano prizemljenje’ ekonomije.

„Mislim da nitko ne može znati hoćemo li imati recesiju ili ne. A ako će je biti, hoće li biti duboka ili ne… To se jednostavno ne može znati”, poručio je Powell.

ECB: Trebat će dodatno povećati kamate

Agresivno povećanje kamata Feda, ali i drugih centralnih banaka u svetu, kako bi se suzbila inflacija na tržištima je izazvalo povlačenje ulagača iz rizičnijih investicija, kao što su deonice.

Zbog toga je Wall Street na putu velikih gubitaka u ovoj godini. S&P 500 indeks trenutno je u minusu oko 16 posto u odnosu na početak godine i na putu je prvog godišnjeg pada od 2018., i to po najvećoj stopi od financijske krize 2008. godine.

Prošle su nedelje i evropska, švajcarska te britanska centralna banka podigle kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

S redovne sednice čelnici Evropske centralne banke poručili su i da će trebati dodatno značajno povećanje kamata kako bi se suzbila inflacija.

Zbog toga su i na evropskim berzama cene deonica prošle nedelje oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,9 posto, na 7.332 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,3 posto, na 13.893 boda, a pariški CAC 3,4 posto, na 6.452 boda.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com