Vuletić: Uredba o popustima za plaćanje struje dobra, državu neće koštati previše

Upitan kakvu situaciju sa snabdevanjem strujom možemo očekivati u narednom periodu, Vuletić je za Tanjug naveo da možemo da budemo bez brige, jer su vodostaji reka visoki i imamo dovoljno vode za rad hidroelektrana.

dalekovod, struja

Dodao je da posle jesenjih, slede i zimske padavine koje će doprineti da vodostaji budu visoki i da hidroelektrane rade punom snagom.

Kada je reč o snabdevanju gasom, naglasio je da ni ova ni sledeća zima za koju mnogi smatraju da će biti gora, ne bi trebalo da nas plaše, jer kako je rekao, u Srbiji se vodi izvanredna politika oko gasa i količine skladištene u Mađarskoj su velika garancija da ćemo moći da prezimimo ovu zimu i da nam gasa ostane i za sledeću.

To se, kako je naveo, nikako ne bi moglo reći za Evropu i Nemačku, gde je kancelar Olaf Šolc u subotu otvorio terminal za tečni prirodni gas.

“Meni je žao Evrope, jer onim što radi i najnovijim sankcijama Rusiji seče granu na kojoj sedi. Što se Šolca tiče, Nemačka troši oko 90 milijardi kubnih metara gasa od čega 50 odsto dolazi iz Rusije. 45 milijardi većinom ide za široku potrošnju i industriju, a Šolc ove zime neće smeti da građanima ne obezbedi gas za grejanje i domaćinstva, ali će industrija ostati bez gasa”, rekao je Vuletić.

Dodao je da Evropa džaba otvara terminaIe za tečni gas kada nema njegove proizvodnje i naveo da je prema podacima Međunarodne gasne unije, u aprilu ove godine popunjenost evropskih skladišta bila za 30 milijardi kubika manja nego 2020. godine.

“To je bilo vreme početka rata u Ukrajini, bio je i problem sa Kanadom koja nije htela da remontuje turbine Severnog toka. Potrošnja je smanjena, gas preko Poljske ne ide, njihova skladišta su prazna. Mogu oni da lažu svoj narod da su im skladišta puna, ali nisu”, rekao je Vuletić za Tanjug.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com