“Svi me pitaju je l’ prošlo, kao da radim na kasi u prodavnici”: Konobar besan što mu niko ne ostavlja bakšiš, ovako su mu odgovorili

Konobar u Srbiji jeste zanimanje koje nedostaje, ali i njima nedostaju veće plate i bolji uslovi. Čim počne priča o sezoni, tako krenu i nova-stara pitanja kako njihov položaj da se poboljša. Pojedine zemlje, poput Hrvatske, kao jednu od mera za ovaj sektor uveli su i bakšiš koji po zakonu ide preko kartica.

Konobar ljut što niko ne ostavlja bakšiš: Da li je u pravu?

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

Konobar ljut što niko ne ostavlja bakšiš: Da li je u pravu?

Kod nas je to još u povoju. Dodatno, kako nam je ranije ispričao jedan od konobara, stranci misle da im se bakšiš već računa.

“Ubih se objašnjavajući da stopa od 20 odsto koja je na fiskalnom računu, nije bakšiš koji ostavljaju nama već PDV”, rekao nam je ranije V. V. inženjer koji radi konobarski posao u jednom poznatom lokalu u centru grada.

Prema njegovim rečima, stranci mešaju stopu poreza sa 20 odsto bakšiša koliko uglavnom ostavljaju vani.

Da to nije usamljen slučaj pokazuje i post na društvenim mrežama koji se ovih dana deli ogromnom brzinom, a koji možete videti u nastavku teksta.

“Da li je moguće da je naš narod postao toliko nekulturan. 6 naplata, kartice i niko dinara da ostavi kao da radim u Maksiju na kasi, “je l’ proslo, jeste hvala doviđenja” još da ih pitam hoćete kesu… Ljudi bakšiš nije grad u Turskoj, konobari i šankeri rade za bakšiš”, naveo je on.

Međutim, u komentarima nije baš “dobro prošao” pošto se većina odnosi na ukazivanje da konobari ipak rade za platu.

Kako zakonom urediti davanje i primanje bakšiša večita je tema srpskih konobara, taksista, dostavljača, kao i svih drugih koji žive od pružanja usluga i koji uz pomoć napojnica zadovoljnih mušterija upotpunjavaju kućni budžet.

I danas na nekim mestima možete da dodate željeni iznos prilikom plaćanja karticom, ali malo ko zna da od 100 dinara uplaćenih na ime bakšiša preko kartice, konobaru kom je novac namenjen ide samo 35 dinara.

Prosečna plata konobara u Beogradu oko 65.000-70.000 dinara

Prosečna plata konobara je oko 65.000-70.000 dinara, a satnica koja se najčešće nudi na aktuelnim oglasima za posao je oko 350-370 dinara. Početna plata je oko 50.000 dinara, a konobari u Beogradu mogu zaraditi i preko 100.000 dinara u zavisnosti od lokacije i tipa objekta u kojem su zaposleni.

U jednoj objavi na internetu se nudi dnevnica od 3.500 dinara za konobare/konobarice, dok se u većini slučajeva nudi 2.000 dinara. Što se tiče prve ponude, u pitanju je povremeni rad nedeljom i ponedeljkom od 5-15 časova.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com