Tabaković: NBS podržava zeleno, održivo finansiranje

Ona je istakla da je današnji Prvi forum održivog investiranja na Zapadnom Balkanu sa centralnom temom pod nazivom “Odgovor na izazove korporativnog sektora u turbulentnim vremenima”, koji je inicirala Pokrajinska vlada, veoma značajan i da će Narodna banka Srbije ovu inicijativu podržati.

tabakovic,, mirovic

Cilj foruma je stimulisanje poslovne i investicione perspektive regiona uvođenjem korporativne analize klimatskih rizika i inicijativa poput zelenih korporativnih obveznica i indeksa održivosti Zapadnog Balkana.

“Srbija se u ovu inicijativu uključila emitujući prvi zeleni instrument od jedne milijarde evra po stopi od 1,0 odsto prošle godine. Time smo pokazali da podržavamo održiv razvoj a on znači da nam je potrebna digitalna ekonomija ali i zdrava hrana, svež vazduh, ušteda energije”, navela je Tabaković.

Dodala je da se nada da će ovu inicijativu Pokrajinske vlade podržati i u njoj učestvovati i sve lokalne samouprave kako bi se zajednički finansirali projekti koji nas uvode u red razvijenih.

Naglasila je da takav zaokret ne može da se napravi u trenutku i da se ne mogu odjednom zatvoriti fabrike koje su neke studije procenile kao zagađivače, a da nije obezbeđena alternativa za njih.

“Mi ćemo kao članica mreže zelenih finansijskih institucija doprineti iskustvima, analizama i spremni smo da na svaki način podržimo uštedu postojećih resursa”, rekla je guverner Tabaković.

Upitana koliko je privreda danas u uslovima krize otvorena za zelenu ekonomiju, ocenila je da je privreda spremna onoliko koliko su finansijeri spremni da podrže ovakve projekte.

Otvarajući skup guverner Tabaković je istakla da iako zeleno i digitalno moraju biti među prioritetima nosilaca politike u ovom veku, ključni prioritet ostaje sigurno i stabilno, jer bez stabilnosti ne može biti ni održivog investiranja.

Tabaković je istakla uspešnu saradnju Narodne banke Srbije i Evropske investicione banke, posebno u oblasti realizacije apeks zajmova i navela da je projektima koji su do sada finansirani iz ovih zajmova a uvažavaju standarde zaštite životne sredine i socijalnih pitanja planirano otvaranje oko 9.600 novih radnih mesta širom Srbije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je naveo da je Razvojni fond Vojvodine, jedina nacionalna organizacija koja je u postupku akreditacije kod Međunarodnog zelenog klimatskog fonda sa sedištem u Južnoj Koreji.

“To je organizacija koja je nastala na osnovu Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, organizacija koja ima novac i koja želi da taj novac na globalnom nivou upotrebi upravo u funkciji održivog razvoja i zelene energije”, rekao je on.

Ocenio je da je veoma važna vest to što je Razvojni fond Vojvodine uspeo da stavi jednu organizaciju iz naše zemlje u fazi pristupa finansijskim sredstvima.

To će prema njegovim rečima omogućiti da organizacije ne samo iz Vojvodine nego i iz cele Srbije konkurišu za ova sredstva, uz grantove od čak 25 odsto.

“Pored podrške Razvojnom fondu Vojvodine da pokrene proces akreditacije kod Zelenog klimatskog fonda, značajna je i podrška za osnivanje Zelenog navigatora Zapadnog Balkana, kao regionalne platforme za održivost privatnog i javnog sektora”, rekao je on.

Govoreći na konferenciji u Narodnoj banci Srbije, šef regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Aleksandar Bragonzi je rekao da je EIB spremna da podrži ovu inicijativu i da ima poseban ogranak koji radi na energetskoj efikasnosti i finansiranju privrede.

Ocenio je da je kriza u kojoj smo ogromna i da je Evropska komisija usvojila plan vredan nekoliko milijardi evra za obnovljive izvore energije.

Smanjen je i uvoz ruskog gasa na devet odsto u odnosu na 42 odsto koliko je bilo pre nekoliko godina. Učešće obnovljivih izvora energije se povećava i sa 37 odsto bi u 2030. trebalo da se poveća na 61 procenat”, istakao je on.

Lider UNDP tima za otporan razvoj, Žarko Petrović, ocenio je da zelene transformacije nema bez privatnog sektora i da se na njihov poziv, koji se između ostalih odnosi na pošumljavanje i cirkularnu ekonomiju, javilo više od 140 kompanija, što pokazuje da su firme zainteresovane za ovu transformaciju.

“Potražnja za zelenim novcem u Srbiji postoji i Srbija može da bude lider u regionu”, rekao je on i dodao da je za velike rezultate neophodno više vremena i više novca.

Istakao je da bi kompanije trebalo da prijavljuju svoje uspehe u smanjenju emitovanja gasova koji doprinose efektu staklene bašte jer bi im to olakšalo da dobiju novac iz tzv. zelenog finansiranja.

Skup je organizovalo poslovno udruženje “Zeleni navigator Zapadnog Balkana” koje su osnovali Razvojni i Garancijski fond Vojvodine i Garantni fond Republike Srpske, na inicijativu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, a sa ciljem da aktivno učestvuje u smanjivanju negativnih uticaja klimatskih promena.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com