Turska od Rusije kupovala ugalj proizveden u Donjecku i Lugansku

Turska je ove godine od Rusije kupila ugalj proizveden u anektiranim delovima Ukrajine u vrednosti od najmanje 13,38 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/Gosia1982

Ilustracija: Shutterstock/Gosia1982

To proizilazi iz podataka ruske carine koje je analizirala agencija Rojters.

Kako se navodi, u periodu od februara do jula ove godine oko 160.400 tona uglja iz istočnih ukrajinskih regiona Donjecka i Luganska pristiglo je u Tursku.

Ova zemlja je bila glavna izvozna destinacija za ugalj iz anektiranih ukrajinskih regiona, sa udelom od 95 odsto, navodi Rojters.

Ankara je u prvoj polovini godine proizvela 31,5 miliona megavat-sati električne energije od uvezenog uglja, što je za 25 odsto više nego u istom periodu 2022. godine.

Prodavci uglja su registrovani u Rusiji i na anektiranim ukrajinskim teritorijama, a kao kupci nisu navedene turske firme, već kompanije koje su registrovane u Hongkongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i ofšor destinacijama kao što su Belize ili Britanska Devičanska ostrva, dodaje se u analizi.

Turska, članica NATO, podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali nije uvela sankcije Rusiji niti ograničila trgovinu sa Moskvom ni sa oblastima u Ukrajini koje kontroliše Moskva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com