TURSKA OPET SPUSTILA KAMATNE STOPE Dok ceo svet zaoštrava monetarnu politiku Erdogan je labavi, a evo i zašto

Turska centralna banka smanjila je danas ključnu kamatnu stopu za još 150 baznih poena treći mesec zaredom, sa 12 na 10,5 posto, uprkos inflaciji koja je premašila 83 procenta.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Tržišni analitičari su očekivali smanjenje od 100 baznih poena, pa je potez centralne banke za mnoge ponovo bio iznenadjenje, prenosi CNBC.

Blic preporučuje

Rast potrošačkih cena u toj zemlji od 84 miliona stanovnika dostigao je u septembru nov 24-godišnji maksimum od 83,45 odsto, a mnogi gradjani Turske kažu da su se cene osnovnih dobara u nekim slučajevima više nego utrostručile u proteklih 12 meseci.

Monetarna politika zemlje, koju usmerava turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, zasniva se na težnji za jačanjem privrednog rasta i izvozne konkurentnosti, a ne na smirivanju inflacije, navodi američki medij. Erdogan otvoreno zastupa neortodoksno uverenje da povećanje kamatnih stopa podstiče inflaciju, a ne obrnuto, ocenjujući da su visoke kamate „majka svakog zla“.

Foto: POOl / Tanjug/AP

Ova politika nailazi na kritike u domaćoj stručnoj javnosti i igra veliku ulogu u dramatičnom slabljenju turske valute, lire, koja je ove godine izgubila oko 28 posto vrednosti u odnosu na dolar, dok je na medjugodišnjem nivou pala za 50 odsto.

Lira je nakon objave saopštenja centralne banke dotakla najniži nivo svih vremena od 18,615 lza jedan dolar.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com