U NEMAČKOJ CENE NIKADA NISU RASLE BRŽE! Ekonomisti tvrde da vide dobar znak: “Nije bilo gore, ali jedno nagoveštava popuštanje pritiska”

Proizvođačke cene u Nemačkoj drže vrtoglavi tempo poskupljenja, pa su u septembru vile za 45,8 odsto više nego 12 meseci rani. U avgustu i septembru je zabeležen najbrži godišnji rast proizvođačkih cena od početka merenja 1949. godine.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Penzioneri prodavnice 10042020 RAS foto Djordje Kojadinovic34 preview

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

Penzioneri prodavnice 10042020 RAS foto Djordje Kojadinovic34 preview

Glavni motor poskupljenja i dalje je cena energije, koja se za 12 meseci sa 132,2 odsto više nego udvostručila. Uz to su, delom opet zbog energenata, snažno poskupeli i poluproizvodi, investiciona i potrošna dobra.

Bez energije u računici, proizvođačke cene su u septembru poskupele za 14 odsto godinu-na-godinu, saopštio je savezni zavod za statistiku.

Ekonomista Komercbanke Ralf Zolvin ocenjuje da je ta bazična stopa dobar znak, jer nagoveštava popuštanje uzgona cena.

Zolvin to pripisuje višemesečnom mirovanju cene poluproizvoda, dodajući da se nada izvesnom popuštanju pritiska na proizvođačke cene u narednih nekoliko meseci.

Te cene su od avgusta do septembra skočile više nego što su ekonomisti prognozirali, za 2,3 umesto 1,5 odsto. Inače, mesečni skok od 7,9 odsto između jula i avgusta je novi rekord.

Proizvođačke cene reflektuju inflacioni pritisak na nivou proizvodnje, odnosno cene po kojima proizvođači prodaju svoje produkte.

One se smatraju ranim indikatorom inflacije, jer se po pravilu prelivaju na cene u maloprodaji.

(DPA)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com