U OKTOBRU SMO POTROŠILI 14,34 ODSTO MANJE STRUJE NEGO LANE Beograd najviše uštedeo, a evo i koliki popusti na račune nam sada sleduju

Proteklog meseca smo, u odnosu na oktobar prošle godine, uspeli da potrošimo oko 14,34 odsto manje struje, pokazuju podaci Elektrodistribucije Srbije koje je dobio “Blic Biznis” .

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Vesna Lalić, Shutterstock, Dejan Krsmanovic / Alamy / Profimedia / Ringier

.

– Protok električne energije u oktobru, zaključno sa 31.10.2022. godine u distributivnom sistemu Elektrodistribucije Srbije (koji obuhvata i domaćinstva i privredu) iznosio je oko 2,167 milijardi KWH, dok je u istom periodu prošle godine iznosio oko 2,53 milijardi KWH. Protok električne energije u posmatranom periodu 2022. godine manji je za oko 14,34 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kažu iz Elektrodistribucije.

Blic preporučuje

Samim tim, na nivou proseka cele države, možemo grubom računicom da zaključimo da ćemo u proseku dobiti oko 15 odsto niže račune za taj mesec.

Najveće smanjenje, među pet distributivnih centara EDB, je zabeležen u Beogradu, gde je smanjena potrošnja struje za 18,91 odsto u odnosu na oktobar 2021. godine.

– U Distributivnom području Beograd protok električne energije u oktobru ove godine iznosio je oko 547,5 miliona kWh, pišu iz EDB.

U Distributivnom području Novi Sad je zabeleženo 12,92 manje potrošnje električne energije, u Kragujevcu 13,86 odsto, u Kraljevu 10,91 odsto, a u NIšu 14,31 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kako napominju iz EDB, prilikom ocene ovih podataka treba imati u vidu različite uzroke koji utiču na visinu potrošnje električne energije u ovoj i u prošloj godini (vremenski uslovi, prosečna dnevna temperatura i sl.).

.

Foto: shutterstock

.

To u suštini znači, da su građani Srbije uspeli da uštede dovoljno energije kako bi ovog meseca ostvarili popuste koje je Vlada Srbije usvojila polovinom septembra.

Podsetimo, umanjenja nisu beznačajna. Prema zaključku Vlade Srbije od 17. septembra, za uštedu u odnosu na isti mesec prošle godine, koja iznosi između 5 i 20 odsto, sleduje popust od 15 odsto. Oni koji uspeju da uštede od 20 do 30 odsto struje, račun će im biti manji za 20 procenata, a za štednju od 30 odsto i više, računi će biti manji

Da ti procenti u dinarima nisu mali potvrđuju i podaci koje je na konkretnim primerima nedavno izneo i Radovan Stanić, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u.

– Ako govorimo o prosečnom računu u zimskom periodu, koji je relevantan za popuste, on je za period od oktobra 2021. do marta 2022. bio na nivou 401 kilovat sat po domaćinstvu. Ako bi domaćinstvo u istom periodu ove godine ostvarilo uštedu od 10 odsto to bi značilo ukupno smanjenje oko 980 dinara. Oni koji uštede 30 odsto će značajno umanjiti račun, tako da ova ušteda može ići i do 2.200 dinara. Za one koji imaju veću potrošnju od primera radi 2.000 kilovat-sati, ako bi se smanjila za 10 posto ušteda bi bila na nivou 7.500 dinara ili nekih 28 odsto računa. Ako bi se za 30 posto umanjili kilovati, onda bi im tačun bio manji za 11.000 ili 12.000 dinara, naveo je Stanić za RTS.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com