UGROŽENA EVROPSKA INDUSTRIJA METALA Cene energenata pale za 5 odsto, konkurenti jačaju

Zbog rasta cena energenata, evropska industrija metala gubi konkurentnost na svetskom tržištu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Oliver Bunić / Ringier

Proizvodnja čelika u Evropi već je pala za pet odsto, a većina proizvođača pauzirala je topljenje i odložila reaktivaciju opreme, prenosi Srna.

Blic preporučuje

Prema Evropskom udruženju za čelik, metalna industrija na kontinentu smanjuje proizvodnju dok konkurenti iz drugih zemalja proširuju izvoz čelika u EU.

Visoke cene gasa i struje prete da smanje profitabilnost evropske industrije čelika – navodi “Geopolitika”.

Foto: shutterstock

Strani proizvođači, istovremeno, nisu podložni istim skokovima cena energije, što im omogućava povećanje izvoza u Evropu u odnosu na domaće proizviđače.

Zato “metalci” očekuju od vlasti EU da odmah preduzmu mere za stabilizaciju energetskog tržišta, jer će u protivnom biti ugrožena održivost evropske industrije metala.

Bune se i metalurzi obojenih metala, kao što su olovo, bakar, cink, aluminijum, kao i metalurzi crnih metala, te gvožđe, mangan..

Prema ruskom analitičaru Sergeju Grišunjinu, kriza bi mogla dovesti do zatvaranje trećine svih evropskih kapaciteta, uključujući većinu pogona za proizvodnju čelika sa električnim pećima, piše ruski medij “Komersant”.

Takve fabrike čine 42 odsto ukupne evropske proizvodnje čelika.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com