Uspešno završen prvi radni dan Međunarodnog samita mladih “Otvoreni svet”

Deset panela i blizu šezdeset govornika obeležilo je prvi radni dan Međunarodnog samita mladih „Otvoreni svet“.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Ustupljene fotografije

Zdravlje, porodica, obrazovanje, građenje karijere u poslovnom svetu, povezivanje mladih, humanost, teme su prvog radnog dana Međunarodnog samita mladih „Otvoreni svet“, koji organizuje Fondacija „Zajedno za mlade – prof. dr Danica Grujičić“.

Blic preporučuje

Ono što je obeležilo današnji dan svakako je nastup prof.dr Danice Grujičić u svojstvu ministra zdravlja koja je nastupila na panelu posvećenom zdravstvu sa koleginicom dr Jelenom Borovinić Bojović koja je tu funkciju obvaljala u prethodnoj Vladi Crne Gore. Obe su istakle da zdravstvena nega treba da bude dostupna svakome, kao i da države moraju da postanu svesne značaja medicinskog kadra.

Foto: Ustupljene fotografije

Danas je, prilikom održavanja panela o porodici, na kome su nastupili i eminentni gosti iz Brazila i Sjedinjenih Američkih Država, potpisan i sporazum o saradnji Nacionalne fondacije za porodična pitanja i demografiju i Fondacije „Zajedno za mlade“, koji je potvrdila deljnje zajedničkih vrednosti ove dve organizacije.

Zanimljivo je bilo čuti savete mladima kako pokrenuti sopstveni biznis, koje su faze poslovanja i kako se suočiti sa izazovima, od osnivača nekoliko uspešnih startap kompanija u Srbiji na panelu obećavajućeg naziva „Šta je potrebno za poslovni uspeh“.

Foto: Ustupljene fotografije

O položaju Srba u regionu čulo se od onih koji to iskustvo stiču živeći i radeći u zemljama regiona, kao i od predstavnika institucija u Srbiji koji se bave ovom temom vezanom za Srbe, kako u susednim zemljama, tako u dijaspori.

O poljopivredi i šansama Srbije kada je reč o zdravoj hrani, prisutni su mogli čuti informacije iz jednog poptupno novog ugla, svetlu najnovijih naučnih dostignuća, uključujući i robotiku. Na panelu o položaju mladih govorilo je čak 10 predstavnika udruženja iz Meksika, Indije, Rusije, Filipina, Italije i njihovo prisustvo na jednom ovakvom događaju pokazalo je značaj povezivanja i umrežavanja mladih celog sveta oko tema koje sve podjednako interesuju.

Foto: Ustupljene fotografije

Da učesnici samita dobiju odgovor na pitanje „Kakvo nam obrazovanje treba“, pobrinuli su se rektori Beogradskog i Kragujevačkog univerziteta i direktorka najtrofejnije gimnazije na svetu, Matematičke. Oni su se složili da je Srbiji potrebno multidisciplinarno obrazovanje, koje će podsticati najtalentovanije, ali i svima obezbediti trajno usavršavanje. Njihov savet studentima je bio da se oprobaju na studijama u inostranstvu, ali da ne zaborave da će najbolje uslove života uvek imati u Srbiji.

I na kraju, humanost i povezivanje kao imperativ među mladima, istakli su govornici na panelu koji u tome vide šansu mladih da kreiraju humaniji svet od ovoga danas.

Prvi radni dan Samita mladih na Zaltiboru završio se jednom zajedničkom porukom panelista mladima: Da pažljivo biraju sadašnjost jer im od nje zavisi budućnost koju treba da grade u Srbiji.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com