Više od TRI MILIONA ELEKTRONSKIH FAKTURA razmenjeno od početka godine

Od 1. januara, od kada su i privatnici obveznici PDV-a u obavezi da šalju, primaju i čuvaju elektronske fakture razmenjeno je 3.065.630 e-faktura, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

– Od ovog broja 2.537.773 e-faktura razmenjeno je između privrednih subjekata, a 527.857 između korisnika javnih sredstava i privrednih subjekata, što pokazuje koliko je privreda spremno dočekala sistem elektronskog fakturisanja, objasnila je državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić.

Blic preporučuje

Dodala je da je to rezultat dobrog dijaloga sa privredom, odnosno kontinuirane komunikacije u prethodnom periodu.

Foto: shutterstock

– Ukupno je od 1. maja 2022. godine do sada razmenjeno 10.312.749 elektronskih faktura. Od početka ovog procesa dobro se komuniciralo sa privredom i usvojene su mnoge sugestije, što je rezultiralo nizom unapređenih sistema i funkcionalnosti, kao i poboljšanja rada samog sistema elektronskih faktura – istakla je Savičić.

Ona je naglasila da je za većinu privrednika koji koriste digitalne servise primena elektronskih faktura još jedan novi sistem koji je jednostavan i intuitivan za korišćenje.

Napomenula je da oni koji se do sada nisu prijavili, to urade što pre, a kao prvi korak neophodno je da imaju eID, elektronska identifikacija, dok se sam proces brzo i jednostavno savladava.

Korišćenje sistema e-faktura je besplatno i njegovom primenom očekuje se ubrzanje poslovnih procesa, kao i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com