Vreme radi za obveznice: Tržišta novca u drugom planu

Obveznice bi mogle da donesu dobre prinose ako se tržišta deonica koriguju, za razliku od prošle godine. Analitičari očekuju da će se ponovno uspostaviti tradicionalna negativna korelacija između kretanja deonica i obveznica.

Ilustracija: Berza

Foto: shutterstock

Ilustracija: Berza

Portfelj 60-40 ponovno je atraktivan u ovom svetlu. Tržišta novca su, međutim, postala vrlo zanimljiva, suočena s naglim povećanjem kamatnih stopa. Omogućuju pristup nerizičnim trezorskim zapisima, koji, međutim, nude znatno veće prinose od onih koje štediše ostvaruju na depozite.

Blic preporučuje

Ilustracija: Investicije

Foto: shutterstock

Ilustracija: Investicije

Insistiranje na depozitima besmisleno

Ukratko, insistiranje na depozitima u ovim vremenima je besmisleno, jer sigurne državne obveznice barem delimično pokrivaju inflaciju.

– Od 1979. ulaganja u fiksni prihod nadmašuju gotovinske pozicije za tri postotna boda u svakom trogodišnjem razdoblju (u proseku) u 90 odsto slučajeva. Iako se ulagači prošlih godine sećaju po lošim stvarima (kada su padovi cena obveznica bili rekordno visoki), vreme je da pređete s gotovine na ulaganja s fiksnim prihodom, preporuka je najvećeg obvezničkog fonda Pimco.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com