ZA PLATU PROGREMERA NEKI RADE I POLA GODINE Detaljan pregled plata u Srbiji: U ove tri opštine prosečna veća od 1.000 evra

Najbolje plaćena profesija na tržištu rada u Srbiji je u informacionim tehnologijama, a programeri u proseku zarade 242.333 dinara mesečno, dok najslabije plaćeni radnici u sektoru uslužnih delatnosti u koje spadaju spremačice, zaposleni u hemijskom čišćenju i salonima lepote, za njihovu jednu platu rade čak šest meseci, piše Euronews.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji je u julu bila 73.114 dinara, ali ona je gotovo nedostižna za radnike u mnogim delatnostima privrede, jer ima celih sektora koji jedva prelaze prag minimalnih zarada. Najmanje plaćeni radnici su u sektoru ličnih uslužnih delatnosti, a prosek njihovih zarada je 40.258 što znači da najveći broj njih radi za minimalac koji iznosi 35.500 dinara. Konobari su u sličnom položaju, jer u proseku rade za oko hiljadu dinara više, dok zaposleni u sektoru prerade drveta mesečno zarade oko 43.722 dinara.

Blic preporučuje

Tekstilci su godinama među najmanje plaćenim zanimanjima, a njihova prosečna zarada je oko 45.578 dinara. U grupu profesija koje u Srbiji najmanje zarađuju spadaju i majstori za računare i ostale kućne aparate, zaposleni u turističkim agencijama, ribarstvu, održavanju objekata, proizvodnji kože i nameštaja.

Na drugoj strani su oni koji dižu prosek, jer zarađuju nekoliko puta više. IT je sektor koji apsolutno dominira po visini prosečnih zarada. Ogromna je razlika čak i kada se uporede prvoplasirani programeri sa kontrolorima leta i pilotima koji su na drugom mestu po visini primanja, a dobijaju skoro 60.000 dinara manje od IT stručnjaka. Prosečna zarada zaposlenih u vazdušnom saobraćaju je 183.609, a primanjima većim do 150.000 dinara mogu da se pohvale još samo u sektoru naučnog istraživanja.

Foto: shutterstock

Istraživanje “Puls Srpske IT zajednice” koje su sproveli sajt za zapošljavanje IT stručnjaka HelloWorld.rs i agencija Masmi pokazuje da 10 odsto kandidata zarađuje iznose veće od 3.000 evra.

“Istraživanje je pokazalo da muškarci zarađuju u proseku 1.700 evra, dok žene imaju znatno nižu prosečnu zaradu od 1.300 evra. Kada uporedimo regione, Beograd ima daleko najviše stručnjaka u ovoj oblasti, i to skoro polovinu. Oni u glavnom gradu zarađuju u proseku 1.765 evra. Vojvodina je sledeći region po visini plate koja iznosi 1.526 evra, zatim Južna i Istočna Srbija sa 1.225 evra, a najmanje su plaćeni IT stručnjaci u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji i to 1.192 evra”, kaže Marko Vučetić, sa portala Hello World.

On napominje da u proteklih nekoliko godina postoji veliko interesovanje kandidata da se u potrazi za zaposlenjem prekvalifikuju u IT oblast.

“Da u ovom sektoru ne rade samo ljudi koji imaju visoko obrazovanje pokazuje podatak da svaki četvrti stručnjak ima završenu srednju školu. Čak 55 odsto ipak ima završen fakultet ili višu školu, dok 19 odsto kandidata imaju završene master i doktorske studije. Ovi podaci nam pokazuju da je IT industrija otvorena za prekvalifikante i da se posao u ovoj oblasti može pronaći sa srednjom školom uz posedovanje poznavanja tehnologija”, kaže Vučetić.

U tri opštine prosečna plata veća od 1.000 evra

Velika je razlika po zaradama i po opštinama. U pet beogradskih opština žive najbolje plaćeni građani Srbije – bar kada je u pitanju prosečna plata. Stanovnik Vračara u proseku mesečno zaradi 124.497 dinara, a za njegovu platu stanovnik Bojnika mora da radi skoro tri meseca. Na spisku deset opština u kojima su najviše prosečne plate je osam beogradskih. Na Starom gradu je prosek 121.329, na Novom Beogradu 120.329, a na Savskom vencu 113.68 dinara, dok je na Voždovcu 97.782, Zvezdari 95.996, a u Zemunu 95.858 dinara. Od prigradskih opština samo je jedna, Lazarevac sa 85.858 među onima koji imaju najveća primanja, ali ipak daleko niža od proseka u centralnim opština. Ostali zaposleni koji žive u prigradskim opštinama u glavnom gradu ne mogu se pohvaliti tako visokim prosekom zarada, a najmanje plate primaju u Sopotu gde je prosek 60.198 dinara.

Kada su u pitanju ostali gradovi, najbolje su plaćeni u Novom Sadu gde je zarada 86.310 dinara, dok je na listu deset najvećih prosečnih plata sa 83.129 dinara dospeo i Bor. U ovom gradu u julu je prosek zarada bio veći nego na beogradskoj Paliluli, gde je bio 82.78 dinara.

Najniže prosečne plate imaju stanovnici Bojnika koji primaju 48.349 dinara, dok su na drugom mestu stanovnici Preševa sa 49.787 dinara. Među radnicima koji najmanje zarađuju su i zaposleni u Ražnju, Vlasotincu, Lebanu, Golupcu, Svrljigu i Bosilegradu.

Foto: shutterstock

Kolike su zarade u javnom sektoru?

Prosečna julska neto plata u javnom sektoru je iznosila 76.123 dinara, a prosek veći od ovog ostvarili su zaposleni u administraciji na nivou države i autonomnih pokrajina gde su zabeleženi proseci od 84.700 i 83.938 dinara.

Zarade manje od proseka, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, primili su zaposleni u sektoru zdravstva i socijalnog rada, 76.037 dinara, obrazovanju i kulturi, 68.771 dinar, dok su zaposleni u administraciji na nivou lokalne samouprave dobili 64.118 dinara.

Prosečna julska neto plata u javnom sektoru je iznosila 76.123 dinara i bila je za više od 4.000 dinara veća od proseka van javnog sektora, koji je iznosio 71.864 dinara. Podaci RZS za jul pokazuju da su najveće plate bile kod zaposlenih kod pravnih lica, gde je zabeležen prosek od 78.034 dinara, a najmanje preduzetnika i zaposlenih kod njih, gde je prosek bio više nego upola manji i iznosio je 37.386 dinara.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com