Zbog Rusije blokirano 218 brodova; “Šta da kažem? Stvarno bolesni ljudi”

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija stavlja svet na ivicu prehrambene krize.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/ERDEM SAHIN

EPA-EFE/ERDEM SAHIN

“Šta je svet čuo? Da je navodno neko lansirao bespilotne letelice sa transportera žitarica. Šta da kažem? Stvarno bolesni ljudi. Ali ovi bolesni ljudi ponovo stavljaju svet na ivicu teške prehrambene krize”, naveo je Zelenski, preneo je Unian.

Predsednik Ukrajine je dodao da je Rusija jedini krivac za rast cena hrane na ogromnom prostoru od zapadne Afrike do istočne Azije.

On je kazao da je Rusija odgovorna za katastrofalnu nestašicu hrane u Etiopiji, Jemenu ili Somaliji.

“Naravno, partneri pokušavaju da ubede terorističku državu da malo uspori u ucenama. Ali da li je to realno? Za sada činjenice govore da je rusko rukovodstvo više zainteresovano za zaoštravanje prehrambene krize nego za ispunjavanje potpisanih dokumenata”, zaključio je Zelenski.

On je kazao i da su ukrajinske snage odbile žestoku ofanzivu ruskih trupa u Donjeckoj oblasti na istoku zemlje, preneo je Rojters.

“Danas su zaustavili žestoka ofanzivna dejstva neprijatelja”, kazao je Zelenski u noćnom obraćanju.

Najžešće borbe u regionu Donjecka vode se oko gradova Bahmut i Avdijevka, navela je agencija.

Blokirano je 218 brodova

Zbog odluke Rusije da suspenduje svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica blokirano je 218 brodova, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture, javio je Rojters.

Kako Ukrajina nije imala dozvole zajedničkog koordinacionog centra da prođe kroz bezbedan koridor, 218 plovila je blokirano na svojim trenutnim pozicijama, saopštilo je Ministarstvo na Telegram kanalu, preneo je britsnaki list “Gardijan”.

Ministarstvo je navelo da 95 utovarenih plovila koja su napustila ukrajinske luke čeka na inspekciju za otpremu do krajnjeg potrošača, a 101 prazan brod čeka pregled na ulazu u ukrajinske luke.

Takođe je navedeno da 22 broda sa poljoprivrednom robom čeka da napuste ukrajinske luke.

Rusija je saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com