“Život u Americi je potpuna prevara”: Mladić izračunao troškove života, novac zarađen u SAD vredi manje nego na drugim kontinentima

Biznis Moj novčanik

“Život u Americi je potpuna prevara”: Mladić izračunao troškove života, novac zarađen u SAD vredi manje nego na drugim kontinentima

Život u Americi potpuna je prevara’, zaključio je 23-godišnji američki barista Džekston Blomhard koji je u svojem viralnom TikTok videu, koji je pogledalo 2,5 miliona ljudi, dosta plastično razbio matematiku života i rada u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama, zaključivši kako novac koji zaradiš u SAD-u jednostavno vredi manje nego na drugom kontinentu.

Foto: TikTok / screenshot

Džekston je to dokazao zahvaljujući činjenici da je u Australiji proveo godinu dana, radeći do kraja 2023. godine u jednom ugostiteljskom objektu, a u svom videu je tačno izložio sve brojke te uporedio cene i trošak života na ta dva kontinenta.

Blic preporučuje

Prvo je uporedio sedmične troškove, uključivši u listu sedmičnu rentu, izdatke za namirnice i zdravstveno osiguranje, telefon, prevoz, režije, čišćenje odeće i teretanu, te zaključio kako nedeljno u SAD-u, tačnije Ohaju, troši čak 205 dolara više nego u Australiji, a nakon toga počeo je s upoređivanjem plata, za šta je kazao da je najzabavniji deo.

Šokirani računicom

Radeći kao barista u Australiji, Džekston kaže da je zarađivao oko 32 australijska dolara na sat, što je ekvivalent 21 američkom dolaru, a prosečno je nedeljno radio 17,5 sati, što znači da je imao jako puno slobodnog vremena za aktivnosti, hobije, druženja, putovanja i slično. U SAD-u mu je, pak, plata na sat iznosila 15 dolara, odnosno 18 dolara s napojnicama, kojih u Australiji baš i nije bilo, no zato je radio sedmično prosečno 31,38 sati, kako bi mogao pokriti sve troškove života.

– Od ovog upoređivanja me zaboli želudac – kazao je Džekston, a na svoj je video vrlo brzo prikupio pet hiljada komentara, koji su bili šokirani njegovom računicom.

– Više si zarađivao u Australiji nego što ja zaradim u SAD-u, radeći posao za koji treba visoka stručna sprema, na kojem nedeljno provedem 65 sati, i koji mi isiše svu dušu – kazao mu je jedan pratilac.

U razgovoru za BazFid, koji ga je kontaktirao nakon što je njegov video postao vrlo popularan, Džekston je objasnio kako se u SAD vratio nakon što mu je istekla viza te se poželeo malo družiti sa porodicom i prijateljima.

– S novcem koji sam uštedeo u Australiji, mogao sam na putovanju provesti tri meseca, a obišao sam dio Australije, Tajland, Vijetnam i Japan – kazao je.

(Jutarnji.hr)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com