Znati koliko novca IMATE NA RASPOLAGANJU važno je za svakodnevno planiranje Evo koliko je “TEŽAK” prosečni Amerikanac

Ali, te brojke ne uzimaju u obzir druge ključne aspekte koji doprinose ukupnoj finansijskoj situaciji, uključujući i imovinu koja se može likvidirati, i obaveze kao što su neplaćeni dugovi. Zato poznavanje sopstvene neto vrednosti, i kako se ona upoređuje sa drugima u Sjedinjenim Državama koji su otprilike istih godina, mogu biti od pomoći, piše Chicago Glasnik.

Šta je neto vrednost?

Neto vrednost određene osobe je ukupna vrednost svih sredstava nakon oduzimanja njenih obaveza. Imovina može uključivati gotovinu, imovinu, vozila, antikvitete, fini nakit, polise osiguranja, investicije ili bilo šta drugo što bi se moglo likvidirati radi profita. Obaveze mogu uključivati neplaćene studentske zajmove, račune za kreditne kartice, hipoteke ili bilo koja druga plaćanja koja dugujete nekom drugom, bilo osobi ili poslovanju.

Prihodi od plate se obično ne smatraju imovinom, iako je to novac koji dolazi u džep osobe. To je zato što neko može imati visok prihod, ali potrošiti sav taj novac na obaveze; suprotno tome, može imati relativno umerenu platu koja dolazi u njen dom, ali značajan iznos njenog prihoda može ići direktno na račune za penzionisanje. Dakle, važniji broj je ono što se redovno nalazi na nečijim štednim, penzionim i tekućim računima.

Neto vrednost može biti pozitivna ili negativna, u zavisnosti od toga da li sadašnja vrednost nečije imovine nadmašuje vrednost obaveza te osobe, ali svakako uvek treba težiti pozitivnoj neto vrednosti. Kombinovanje ukupne vrednosti nečije imovine i obaveza otkriva da li finansijski ta osoba ide u pravom smeru.

Na primer, ako neko duguje 99.000 dolara za svoje studentske kredite i ima 1.000 dolara neplaćenih računa, njegove ukupne obaveze bi bile 100.000 dolara. Ali, ako takođe ima 30.000 dolara u gotovini, onda bi neto vrednost te osobe bila negativnih 70.000 dolara.

Sa druge strane, da ima 100.000 dolara imovine, 51.000 dolara u gotovini i 1.000 dolara neplaćenih računa kreditne kartice, neto vrednost bi bila 150.000 dolara.

Prosečna neto vrednost američke porodice

I srednja i prosečna porodična neto vrednost je porasla između 2016. i 2019.godine, prema Federalnim rezervama Sjedinjenih Država. Prosečna neto vrednost je porasla za 2 odsto na 748.800 dolara između 2016. i 2019.godine, izvestila je banka u septembru 2020.godine, poslednje godine kada je objavila takve podatke. Međutim, srednja neto vrednost je porasla za 18 odsto u istom vremenskom periodu na 121.700 dolara, piše US News, a prenosi Čikago glasnik.

Možda se pitate zašto su prosečne i srednje vrednosti neto iznosa različite. To je zato što uzimate prosek nečega, saberete svaku vrednost u skupu podataka, a zatim podelite tu cifru brojem pojedinačnih vrednosti. Kada izračunavate srednju vrednost (medijanu), jednostavno gledate srednju cifru unutar skupa podataka. Uz to, prosečna cifra može biti znatno veća ili niža od srednje cifre ako postoje ekstremna odstupanja – što znači da grupa ljudi sa znatno većom neto vrednošću od ostatka grupe može povećati prosek.

Prosečna neto vrednost prema godinama

Prosečna neto vrednost nekoga mlađeg od 35 godina je 76.300 dolara, od 2019.godine. Odatle, prosečna neto vrednost stalno raste unutar svake starosne grupe. Između 34. i 44. godine, prosečna neto vrednost je 436.200 dolara, dok se između 45. i 54. godine taj broj povečava na 833.200 dolara. Prosečna neto vrednost prelazi granicu od miliona dolara između 55. i 64. godine, dostižući cifru od 1.175.900 dolara.

Prosečna neto vrednost ponovo raste za one uzrasta od 65. do 74. godine, na 1.217.700 dolara, pre nego što pada na 977.600 dolara za nekoga starijeg od 75 godina.

Međutim, srednja neto vrednost unutar svake starosne grupe je niža od prosečne neto vrednosti.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com