20 NAJBOLJIH AVIO – KOMPANIJA NA SVETU Evo koja je na vrhu liste

Od Covid-a do haosa na tržištima, bila je ovo još jedna nezgodna godina za avio-industriju. U većem delu severne hemisfere, užurbana letna sezona bila je opterećena kašnjenjima i otkazivanjima, dok je u Sjedinjenim Državama novo istraživanje ove nedelje pokazalo da zadovoljstvo putnika u avionu generalno opada.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Youtube screenshot / RAS Srbija

Ipak, dok ulazimo u mirnije mesece putovanja u septembru i oktobru, postojao je razlog za slavlje u Londonu u petak, jer su se lideri industrije okupili u hotelu Langham na dodeli nagrada Skytrax World Airline Awards 2022. — prvi put od 2019, kada je taj događaj održan uživo.

Blic preporučuje

Skytrax, stranica za pregled i rangiranje avio-kompanija i aerodroma sa sedištem u Velikoj Britaniji, sprovela je anketu na više od 14 miliona putnika u više od 100 zemalja između septembra 2021. i avgusta 2022, kako bi saznala koja je trenutno omiljena aviokompanija na svetu.

Ovogodišnjem pobedniku nije strano postolje. Novookrunjeni Qatar Airways osvojio je glavnu nagradu ukupno sedam puta od uvođenja nagrada 1999. Katarski avio-prevoznik u petak je pokupio još osam nagrada, uključujući onu za najbolju poslovnu klasu, najbolje sedište u poslovnoj klasi i najbolju poslovnu klasu Lounge Dining, prenosi Investitor.me

Pre samo dva meseca, avio-prevoznik je zauzeo 1. mesto na AirlineRatings.com rang listi najboljih svetskih aviokompanija.

Izvršni direktor grupe Qatar Airways, Akbar Al Baker, zahvalio je svojim “neverovatnim zaposlenima” na “njihovoj kontinuiranoj posvećenosti i zalaganju” i rekao da je “osvojiti ove nagrade u istoj godini kada slavimo našu 25. godišnjicu još više značajno”.

Ubrzo nakon što je primio nagradu, za CNN Travel je otkrio tajnu trajnog uspeha ove avio-kompanije: “Dosledna usluga, konzistentan proizvod, dosledna pažnja prema putnicima i apsolutna posvećenost svih koji rade u avio-kompaniji.”

Singapore Airlines, novi svetski prevoznik broj 2 prema istraživanju Skytraxa, takođe je osvojio devet nagrada, uključujući najbolje kabinsko osoblje, najbolju prvu klasu, najbolje sedište prve klase i najbolju prvu klasu ugostiteljstva.

Turkish najbolji u Evropi

Avio-prevoznik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Emirates, zauzeo je treće mesto, a nagrađen je i za najbolju zabavu na letovima, najbolju ekonomsku klasu, najbolji ketering u ekonomskoj klasi i najbolje sedište u premium ekonomskoj klasi.

Japanska ANA (All Nippon Airways) zauzela je 4. mesto a proglašena je i za najčistiju avio- kompaniju na svetu: ne tako značajan podvig kada su dve godine Covid-19 podrazumevale da klijenti posebno vode računa o higijenskim pravilima. Osim toga, kompanija je osvojila još četiri nagrade, uključujući najbolju aerodromsku uslugu.

Australijski Qantas zauzeo je peto mesto u istraživanju više od 350 avio-kompanija koje je sprovedeno na engleskom, francuskom, španskom, ruskom, japanskom i kineskom jeziku.

Delta Air Lines je bila vodeća avio-kompanija u SAD-u, osvojivši šest kategorija nagrada specifičnih za region, dok je Turkish Airlines bio najbolji avio-prevoznik u Evropi, ponevši kući četiri nagrade, uključujući i titulu najbolje avio-kompanije u Evropi.

U jednom od najvećih potresa dana, irska avio-kompanija Ryanair — koja se nikada nije plašila kontroverzi u svojoj 37-godišnjoj istoriji — po prvi put je trijumfovala na dodeli nagrada, preuzimajući krunu za najbolju niskotarifnu avio-kompaniju u Evropi.

Ovaj uspeh kod kupaca velikim delom se može zahvaliti tome što se ovog leta pojavila kao jedna od najpouzdanijih aviokompanija u regionu, otkazala je relativno malo letova, pa čak i nudila “spasilačke” letove u julu i avgustu kako bi pomogla ljudima koji su zaglavljeni zbog otkazivanja od ostalih kompanija.

20 najboljih svetskih aviokompanija u 2022. prema Skytraxu su:

 1. Qatar Airways
 2. Singapore Airlines
 3. Emirates
 4. ANA (All Nippon Airways)
 5. Qantas Airways
 6. Japan Airlines
 7. Turkish Airlines
 8. Air France
 9. Korean Air
 10. Swiss International Air Lines
 11. British Airways
 12. Etihad Airways
 13. China Southern Airlines
 14. Hainan Airlines
 15. Lufthansa
 16. Cathay Pacific
 17. KLM
 18. EVA Air
 19. Virgin Atlantic
 20. Vistara

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com