Budžet za poljoprivredu uvećan za 16,5 milijardi dinara

“Tih 16,5 milijardi je raspoređeno na direktna plaćanja koja su uvećanja na 7,7 milijardi i na mere ruralnog razvoja koje su uvećane za 2,8 milijardi dinara. Takođe, Direkcija za vode je dobila novih 835 miliona dinara za zaštitu vodotokova i mislim da su to dobri signali iz Vlade Srbije prema poljoprivredi”, rekla je Tanasković.

setva, poljoprivreda,

Ministarka je najavila da će 200 miliona dinara iz rebalansa biti isplaćeno kao pomoć našim poljoprivrednicima na Kosovu i Metohiji.

Dodala je da je Ministarstvo planiralo i neke vanredne mere pomoći poljoprivredi, pre svega za proizvođače suncokreta kojima će premije biti isplaćene do kraja godine, a proizvođači šećerne repe će za rod 2023. godine dobiti po 35.000 dinara po hektaru, za površine do 500 hektara, a za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative šećerne repe.

“Pomoći ćemo poljoprivrednicima kojima je odobren reprogram duga za poljoprivredne kredite, tako što ćemo snosite deo kamate i ne manje bitna vest je da je izdvojeno 15.000 tona merkantilnog kukuruza koji će biti podeljen uzgajivačima mlečnih krava do kraja ove godine”, rekla je Tanasković.

Objasnila je da će Ministarstvo subvencionisati deo kamate za period odlaganja otplate kredita odobren reprogramom od 6 do 12 meseci, a koji su subvencionisani po osnovu Pravilnika o kreditnoj podršci.

Navela je i da će do kraja godine Ministarstvo obezbediti dodatni podsticaj poljoprivrednim gazdinstvima na ime regresa za gorivo u iznosu od 20 dinara po litru goriva, za 50 litara po hektaru, za maksimalno 20 hektara, što iznosi najviše 20.000 dinara po gazdinstvu.

Tanasković je naglasila da će Ministarstvo intenzivno raditi na obradi hiljada zahteva koji su pristigli za neku vrstu pomoći, a kako bi do kraja godine svi oni dobili sredstva pomoći.

Ministarka je rekla i da mnogo očekuje od digitalizacije poljoprivrede uvođenjem sistema eAgrar, jer će, kaže, ona ubrzati obradu zahteva za subvencije i dokumentacije koja stiže na konkurse za poljoprivrednike.

Precizirala je da će tako biti eliminisani problemi koji su kočili obradu zahteva i olakšaće proizvođačima pribavljanje neophodne dokumentacije.

“Sistem eAgrar će biti instaliran u prvom kvartalu sledeće godine i iskreno se nadam da će svi konkursi naredne godine moći da prođu kroz taj sistem. Sve će biti automatizovano. I poljoprivrednicima će biti olakšano da ne moraju da idu na šaltere, a i ubrzaće se obrada dokumentacije u ministarstvu. Isplata će ići automatski onog trenutka kada se konkurs zatvori. Mi imamo konkurse koji traju 10 ili 11 meseci i zamislite šta znači kada treba da u narednih mesec dana obradite sve te podatke i isplatite sredstva”, navela je ministarka Tanasković.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com