CENA KAFE NA BERZI 70 ODSTO VEĆA NEGO PRE DVE GODINE Trgovci širom sveta tvrde da Brazilci već drugu godinu ne ispunjavaju svoje obaveze

Brazilski farmeri ne uspevaju da ispune unapred dogovorenu prodaju i izlažu trgovinske kuće gubicima.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Brazilski proizvođači kafe ne ispunjavaju ugovore drugu godinu zaredom, tvrde trgovci i advokati koji predstavljaju tu industriju.

Blic preporučuje

Kako se navodi, brazilski farmeri ne uspevaju da ispune unapred dogovorenu prodaju i izlažu trgovinske kuće gubicima prenosi Reuters.

Neispunjenja obaveza počela su da rastu prošle godine nakon niza cenovnih šokova uzrokovanih jakim mrazevima koji su uništili žetvu.

Ovogodišnja žetva bila je manja od očekivane. Neki analitičari su smanjili svoje početne procene za skoro 4 miliona vreća jer je drveću trebalo duže da se oporavi od mrazeva i suše 2021. godine.

Foto: Wavebreak / Profimedia

Cene kafe u avgustu i septembru kretale su se između 2.17 i 2.21 dolara za pola kilograma, više od 70 odsto nego pre dve godine.

Porast cena dao je brazilskim farmerima mogućnost da ne izvrše ugovore kako bi mogli da prodaju zrna na spot tržištu, zarađujući višu cenu koja nadmašuje svaku odgovornost za neizvršenje obaveza.

Nekoliko velikih izvoznika kao što su Sucafina, Olam, Louis Dreyfus i COFCO, kao i zadruge, uključujući prvog izvoznika Cooxupe, legalno se bore protiv farmera za kompenzaciju zbog neispunjenja ugovora, prema sudskim dokumentima u koje je Rojters imao uvid.

Sucafina, Olam, Dreyfus i COFCO nisu se javili za komentar, dok je Cooxupe odbio da komentariše.

– Rečeno nam je da budemo manje izloženi (brazilskim farmerima). Proći će godinu ili dve dok trgovci ne zaborave i počnu opet da kupuju unared – rekao je trgovac u velikoj međunarodnoj kompaniji za trgovinu robom, tražeći da ostane anoniman.

Prodaja unapred pomaže u smanjenju tržišnih fluktuacija jer omogućava poljoprivrednicima da prodaju tokom cele godine, a ne samo tokom žetve.

Advokat Kristijano Zauli iz advokatske firme Cristiano Zauli Advogados, koji pomaže trgovcima u slučajevima protiv brazilskih farmera, rekao je da je ove godine podneo oko 50 tužbi i oko 100 prošle godine, tražeći odštetu od proizvođača kafe koji nisu uspeli da isporuče.

Rekao je da je dobio sudske naloge za zaplenu kafe na farmama, slično kao prošle godine kada su jaki mrazevi oštetili oko 15 odsto brazilskog roda kafe i gurnuli cene na višegodišnje maksimume.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Trgovci koji kupuju kafu godinu ili dve unapred obično štite kupovinu zauzimanjem kratkih fjučers pozicija.

Kada fjučersi rastu, oni gube na toj poziciji, ali mogu to nadoknaditi sličnim rastom fizičkih cena kafe.

Međutim, kada farmeri ne ispunjavaju obaveze, trgovci nemaju fizičku kafu koju bi prodali kako bi nadoknadili tržište fjučersa. Umesto toga, trgovci pokrivaju kratke pozicije kupujući više fjučersa, uvećavajući divlje promene na tržištu.

To se desilo u septembru, kada su fjučersi kafe Arabica porasli sa oko 2, 16 centi za pola kilograma na 2,32 centa krajem meseca, što je povećanje od 7 odsto.

Advokat koji radi za jednog od pet najvećih izvoznika kafe u Brazilu rekao je da se neplaćanja odnose na manje od 10 odsto ukupnih brazilskih terminskih ugovora.

To bi i dalje bila značajna količina pošto Brazil proizvodi oko 35 odsto svetske kafe.

(Telegraf Biznis)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com