SVETSKA BANKA OČEKUJE RAST BDP SRBIJE OKO 3 ODSTO Najnoviji izveštaj pokazao i koji su najveći rizici za našu privredu

Privredni rast Srbije će ove godine, prema izveštaju Svetske banke za našu zemlju, iznositi oko tri odsto, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja, uz napomenu da postoji nekoliko rizika koji mogu uticati na tu prognozu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

vlada privreda rast kombo RAS Mitar Mitrovic Shutterstock

Foto: Mitar Mitrović, Shutterstock / RAS Srbija

vlada privreda rast kombo RAS Mitar Mitrovic Shutterstock

Kako je rečeno, u toku su pregovori te institucije sa Vladom Srbije o tri kredita u ukupnom iznosu od 505 miliona dolara, od kojih će prvi od 400 miliona biti namenjen direktnoj podršci budžetu Srbije.

Blic preporučuje

Prema rečima stručnjaka Svetske banke Lazara Šestovića, prvi rizik je inflacija jer se ne zna šta će biti sa cenama energenata i hrana, a ključni inputi za poljoprivredu i industriju bi mogli stopu inflacije da povećaju.

Lazar Šestović

Foto: Ustupljene fotografije

Lazar Šestović

Šestović očekuje da će inflacija u Srbija, koja je sada na nivou od 14 odsto, u narednom periodu početi da opada, jer se procenjuje da su cene energenata i hrane dostigle vrhunac i da bi trebalo da idu na dole.

“Drugi rizik je fiskalni deficit, koji bi mogao da se poveća. Za sada, stvari dobro idu, ali ako bude neophodna veća državna pomoć preduzećima iz sektora energetike, to će povećati deficit”, rekao je Šestović.

Dodao je da će nakon nekoliko godina niskog deficita tekućeg računa države on biti povećan na oko 10 odsto BDP-a, a mogao bi i dalje da raste zbog uvoza energenata, mogućeg pada izvoza ili povećanja kamata na kredite usled rasta kamatnih stopa.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com