Đedović: Energetska bezbednost apsolutni prioritet Vlade; Uvoz struje kontrolisan, povećanja cena biće minimalna

Ministarka i ambasadorka razgovarale su o unapređenju saradnje u oblasti energetike, energetskoj bezbednosti i diversifikaciji energetskog sistema, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva.

dubravka, negre

“Maksimalno smo posvećeni tome da obezbedimo dobru i kontinuiranu proizvodnju električne energije i stabilno snabdevanje ostalim energentima”, poručila je Đedović.

Ona je naglasila da se istovremeno intenzivno radi na svim investicionim ulaganjima u energetski sektor, kako bi, pored ostalog, bila urađena i diversifikacija izvora snabdevanja.

Ministarka je napomenula da postoje velike mogućnosti za saradnju s Velikom Britanijom u svim oblastima energetske tranzicije i zelene agende, odnosno izgradnje novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije.

Ambasadorka Mekalud je čestitala ministarki Đedović na imenovanju i naglasila spremnost britanskih kompanija iz oblasti energetike da podrže Srbiju na putu ka diverzifikaciji energetskog snabdevanja.

Dodaje se da je na sastanku bilo reči i o potencijalima koje nudi britanski kreditni mehanizam UK EF (UK Eksport Fajnens).

Uvoz struje kontrolisan, povećanja cena biće minimalna

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Negre izjavila je da je uvoz struje kontrolisan i poručila da će se nastojati da povećanja cene struje i gasa budu minimalna i za privredu i za građane, te da misli da tih povećanja neće biti ove godine.

Ona je za Tanjug rekla da je u oktobru bio dobar rad hidroelektrana i da su do 22. oktobra mogle da rade skoro u punom kapacitetu, te da nismo uopšte imali uvoz struje.

dalekovod, struja

“Nadgledamo dnevnu proizvodnju struje u Obrenovcu. Krajem oktobra smo imali određen uvoz reda veličine od osam do deset miliona evra i do sredine novembra planira se da bude u tom nekom sličnom iznosu”, rekla je Negre i istakla da je uvoz struje kontrolisan.

Dodala je da cena struje iz uvoza zavisi od berzanske cene na koju ne možemo da utičemo, a što se tiče cena koje plaćaju naši građani i privreda, Negre je rekla da će ona morati da se menja jer “moramo da obezbedimo našim preduzećima da mogu da pokriju troškove proizvodnje i da ulažu u nove kapacitete”.

Navela je da je za sada razmatrano da povećanje cene i struje i gasa bude u minimalnom iznosu, onoliko koliko je zaista neophodno i dodala da će te cene ostati i dalje među najnižima u Evropi.

Dodala je da je država tu u velikoj meri subvencionisala i građane i privredu i da će to nastaviti da radi, pre svega za najugroženije građane.

“Gledaćemo da budu minimalna neophodna povećanja i za građane i za privredu”, rekla je Negre, a na pitanje da li će to biti pre ili posle Nove godine, odgovorila je da se još uvek radi na tim usaglašavanjima, ali da misli da neće biti ove godine.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com