“DO KRAJA GODINE JOŠ DVA POVEĆANJA KAMATNIH STOPA” Ekskluzivno za “Blic Biznis”: Šta nas čeka, član ECB i guverner banke Slovenije Boštjan Vasle

Evropska centralna banka sprema novo povećanje kamatnih stopa, a samo do kraja ove godine biće još dva rasta. Ovo je potvrdio Boštjan Vasle, guverner banke Slovenije i član Evropske centralne banke, na samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja Zapadnog Balkana.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Djordje Kojadinovic / Ringier

.

Zbog brzog rasta a i širenja inflacije, uzrokovane najpre pandemijom korona virusa, a zatim i ratom u Ukrajini, povećanje kamatnih stopa čini se kao prva mera kako bi se normalizovala situacija.

Blic preporučuje

“Odlučili smo da izađemo iz zone nekonvencionalne monetarne politike, tako što ćemo da je normalizujemo. Najvažniji koraci slede, a to je blagi rast kamatnih stopa, koje su sada rekordno visoke u odnosu na prethodnih 10 godina. Suočeni smo sa dvocifrenom inflacijom i mislim da ćemo nastaviti sa rastom kamatnih stopa. Do kraja godine imaćemo dva povećanja. Jedno krajem septembra i još jedno pred kraj ove godine” – rekao je guverner Vasle.

Koliko će kamate rasti sledeće godine i kojim tempom, guverner Slovenije i član ECB za “Blic Biznis” kaže da je to u ovom momentu nemoguće sa sigurnošću odrediti.

 Član ECB i guverner banke Slovenije Boštjan Vasle

Foto: Djordje Kojadinovic / Ringier

Član ECB i guverner banke Slovenije Boštjan Vasle

– Imajući u vidu trenutnu krizu i sve ovo što se sada dešava, u ovom trenutku nemoguće je sa sigurnošću reći kako će se povećanje kamatnih stopa kretati u narednoj godini, kao ni kojim tempom će ono ići – rekao je Vasle.

Iako se nalazimo u nepredvidivoj situaciji, guverneri Zapadnog Balkana, složili su se da je sigurno era jetinog novca i niskih kamatnih stopa prošla, i da je sada cilj prilagoditi se dolazećim vremenima i izazovima.

Geopolitički rizik

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vesle, ocenio je da inflacija nije proizvedena šokovima samo na strani ponude, nego i na strani tražnje, pa je centralna banka Slovenije preduzela određene mere.

On je rekao da je najveći rizik u narednom, geopolitički rizik a to je trend pokušavanja smanjenja stopa, i borba sa posledicama krize.

Foto: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia, Andriy Popov / Panthermedia, Shutterstock / Ringier

– Kako ćemo se boriti sa posledicama energetske krize, videćemo. Prilike se menjaju, idemo sa niskih kamatnih stopa i onda ćemo videti kako će kompanije i građani reagovati. Ove pirilike mogle bi se odraziti na preduzeća, tako da moramo voditi računa kako upravljamo finansijskim sektorom, rekao je on.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com