Drugarski doček za Pavla Damjanovića, osvajača bronze na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi u Gruziji

utorak, 19.09.2023,  14:03 -> 15:52

Izvor: RTS

Autor: Gorana Mladenović

Četvoročlani tim iz Srbije sa Evropske juniorske informatičke Olimpijade u Gruziji vratio se sa 2 osvojene bronzane medalje. Za njih su se izborili Petar Banović, iz Matematičke gimnazije u Beogradu i kruševljanin Pavle Damjanović, iz osnovne škole “Nada Popović”. Pavle je dočekan kako priliči Olimpijskom šampionu znanja.

Po povratku iz Gruzije iznenađenje. Iako nemaju balkon, učenici i profesori osnovne škole u Kruševcu sa najviše đaka, okupili su se na sportskom terenu. Da sa Pavlom koji u poslednje dve godine donosi najviša priznanja sa republičkih takmičenja iz matematike, fizike i informatike, podele njegov prvi međunarodni uspeh.

“Priprema za takmičenje zahteva i dosta rada kod kuće. Pomažu tu i profesori, ali uglavnom treba dosta da se radi kući. Programiranje mi je najlepše”, kaže Pavle Damjanović, osvajač bronzane medalje.

Dodaje da planira da upiše Matematičku gimnaziju u Beogradu.

“Pavle je, da tako kažem, prvi među jednakima. Odeljenje je tako formirano, gde se trudimo maksimalno ja, kao starešina se trudim maksimalno da pređemo sve ono što se ne radi po školskom programu, već da ih malo podstaknem na razmišljanje i za srednjoškolsku matematiku da se takmiče, kao što je razvijen takmičarski duh u našem odeljenju i da guraju napred u životu koji im predstoji”, navodi Aleksandar Damjanović, profesor matematike i razredni starešina.

Pavle nije jedini u porodici koji uspešno barata brojevima. Roditelji najmlađeg dobitnika Vidovdanske pohvale i trostrukog položajnika Grada su nastavnici matematike.

“Još u vrtiću je naučio da računa sa negativnim brojevima, sa razlomcima. Pomagali smo mu, ali sve je to da kažem na svoju ruku”, ističe Dejan Damjanović, Pavlov otac.

“Mislim da će vremenom postati uzor ne samo deci iz ličnog okruženja nego i drugim mladim ljudima. Ono što jeste bogatstvo da ovo što su spremili za Pavla je na njihovo insistiranje. Znači da je Pavle osim toga što je dobar u matematici, fizici i informatici, dobar drug i da ih pokreće na neke divne, dobre i plemenite događaje”, navodi Jelena Ivanović, direktorka OŠ „Nada Popović” u Kruševcu.

Pred osmakom Pavlom su brojni izazovi. Balkanijada, međunarodno informatičko takmičenje u Bugarskoj, Evropsko prvenstvo u Moldaviji. Pretenduje i da postane učenik generacije. Mada skroman i tih, uliva poverenje profesorima i drugarima koji za njega kažu da “kida kao Nole”.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com