Другарски дочек за Павла Дамјановића, освајача бронзе на Европској јуниорској информатичкој олимпијади у Грузији

уторак, 19.09.2023,  14:03 -> 15:52

Извор: РТС

Аутор: Горана Младеновић

Четворочлани тим из Србије са Европске јуниорске информатичке Олимпијаде у Грузији вратио се са 2 освојене бронзане медаље. За њих су се изборили Петар Бановић, из Математичке гимназије у Београду и крушевљанин Павле Дамјановић, из основне школе “Нада Поповић”. Павле је дочекан како приличи Олимпијском шампиону знања.

По повратку из Грузије изненађење. Иако немају балкон, ученици и професори основне школе у Крушевцу са највише ђака, окупили су се на спортском терену. Да са Павлом који у последње две године доноси највиша признања са републичких такмичења из математике, физике и информатике, поделе његов први међународни успех.

“Припрема за такмичење захтева и доста рада код куће. Помажу ту и професори, али углавном треба доста да се ради кући. Програмирање ми је најлепше”, каже Павле Дамјановић, освајач бронзане медаље.

Додаје да планира да упише Математичку гимназију у Београду.

“Павле је, да тако кажем, први међу једнакима. Одељење је тако формирано, где се трудимо максимално ја, као старешина се трудим максимално да пређемо све оно што се не ради по школском програму, већ да их мало подстакнем на размишљање и за средњошколску математику да се такмиче, као што је развијен такмичарски дух у нашем одељењу и да гурају напред у животу који им предстоји”, наводи Александар Дамјановић, професор математике и разредни старешина.

Павле није једини у породици који успешно барата бројевима. Родитељи најмлађег добитника Видовданске похвале и троструког положајника Града су наставници математике.

“Још у вртићу је научио да рачуна са негативним бројевима, са разломцима. Помагали смо му, али све је то да кажем на своју руку”, истиче Дејан Дамјановић, Павлов отац.

“Мислим да ће временом постати узор не само деци из личног окружења него и другим младим људима. Оно што јесте богатство да ово што су спремили за Павла је на њихово инсистирање. Значи да је Павле осим тога што је добар у математици, физици и информатици, добар друг и да их покреће на неке дивне, добре и племените догађаје”, наводи Јелена Ивановић, директорка ОШ „Нада Поповић” у Крушевцу.

Пред осмаком Павлом су бројни изазови. Балканијада, међународно информатичко такмичење у Бугарској, Европско првенство у Молдавији. Претендује и да постане ученик генерације. Мада скроман и тих, улива поверење професорима и другарима који за њега кажу да “кида као Ноле”.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com