Planina kod Krupnja: Vojni lekar na selu

utorak, 19.09.2023,  12:58 -> 15:47

Izvor: RTS

Autor: Slavica Džinović

U Planini, najudaljenijem selu u opštini Krupanj Komanda Prve brigade Kopnene vojske realizovala je projekat “Vojni lekar na selu” u okviru kojeg je zdravstvene preglede obavilo više od 40 meštana. U Planini živi pretežno staračko domaćinstvo, a dece u selu nema već dve decenije.

Planina – selo, kažu, iz kog svi odlaze, a u koje ne dolazi niko. Najmlađi stanovnik ima 41 godinu, a škola je zatvorena više od dvadeset. Meštani koji su ostali uglavnom žive sami.

Vidosava Simanić kaže: “Nema, nema troje svega u našoj Planini tamo u našem zaseoku, samo troje dole u selu naniže i ja gore, i samo ponekad neko dođe.”

Prvi put u selu je i mobilni tim vojnih lekara koji je zdravstvenu negu najstarijim meštanima ukazao u njihovom domu. Za ostale stanovnike pregledi su organizovani u improvizovanoj ordinaciji u zgradi nekadašnje seoske škole.

“Radila sam ekg, vadila šećer, sad na pregled kod doktora”, navodi Nevena Samardžić.

“To nam je daleko kad moramo da idemo kod svog lekara, udaljeni smo, a ovo nam znači da imamo neku prevenciju”, ističe Slobodanka Samardžić.

Prva brigada Kopnene vojske projekat Vojni lekar na selu sprovodi od 2009. godine, i do sada su organizovali više od 30 akcija u okviru kojih je zdravstvene preglede obavilo preko 1200 građana iz ruralnih predela.

“Cilj ovog projekta je da priđemo što bliže stanovništvu, da se vidi jedan zajednički projekat lokalne samouprave, odnosno organa vlasti, da se vidi jedna zajednička akcija sanitetskih ekipa Doma zdravlja i sanitetske ekipe Vojske Srbije i da tom stanovništvu koje je tu na terenu da ga pregledamo i pružimo najpotrebniju odnosno trenutnu pomoć”, ističe major Nedeljko Nedeljković, načelnik Grupe za Civilno vojnu saradnju Komande prve brigade Kopnene vojske.

“Odlučili smo se da to bude selo Planina iz razloga jer pripada jednom od najruralnijih naših delova u kome živi trenutno 65 stanovnika”, naglašava Zoran Zarić, predsednik SO Krupanj.

Zbog sve više staračkih i samačkih domaćinstava i nedostatka seoskih ambulanti na teritoriji Opštine Krupanj, mobilne lekarske ekipe biće, kažu, sve neophodnije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com