EVRO JE NAJVEĆA ŽRTVA GEOPOLITIČKIH TENZIJA Vrednost mu se kruni, a kapital polako beži prema sigurnijim valutama

Prema već toliko puta viđenom obrascu, najveća žrtva povišenih geopolitičkih tenzija bio je – evro. Erozija vrednosti evropske valute logična je cena neizvesnosti koju mogućnost dalje eskalacije ratnog sukoba nedvosmisleno pojačava.

Blic preporučuje

A onda opet, evropska valuta ionako već mesecima trpi posledice ratnog sukoba na istoku kontinenta, te je sveža provala panike zapravo tek intenzivirala negativan trend čiji koreni sežu puno dalje u prošlost, piše Poslovni dnevnik.hr.

Kao i do sada, među najvećim dobitnicima takvog razvoja događaja u prvom je redu bio američki dolar, a onda u nešto manjoj meri japanski jen i švajcarski franak.

U odnosu na početak godine, kurs EUR/USD već beleži dvocifren pad vrednosti i pleni najviše pažnje aktera na deviznom tržištu, te se odlično uklapa u rasprostranjenu dominaciju američke valute (koju zapravo podgrijava restriktivna monetarna politika američke centralne banke).

Gledamo li, međutim, stvari u nešto širem (ili vremenski dužem) kontekstu, švajcarski franak je valuta koja na krilima ruske invazije na Ukrajinu niže nove rekorde; i dok je kurs EUR/USD još uvek relativno daleko od rekordno niskih 0,82 dolara (zabilježenih krajem 2000. godine), ali se zato kurs EUR/CHF, skliznuvši još krajem juna ispod paritetnoig nivoa (po prvi puta od početka 2015. godine), juče spustio na najniži nivo u istoriji (ispod 0,96 evra).

Foto: shutterstock

Opisanu konstelaciju snaga na deviznom tržištu teško da može promeniti čak i nekakav radikalan preokret na političkom planu jer se zemlje Evropske monetarne unije suočavaju s visokom inflacijom i vrlo ozbiljnom prijetnjom recesije.

Sličan rezon investitori primjenjuju i na tržištima roba, uvažavajući činjenicu da je Rusija jedan od najvećih svetskih izvoznika sirovina.

Stoga malo koga iznenađuju pozitivne reakcije na tržištima roba, iako je, barem u prvim satima trgovine (neposredno nakon Putinova televizijskog obraćanja), drama mahom izostala.

Tržišta ni dosad nisu davala previše šanse miroljubivijem scenariju koji podrazumeva relativno brz završetak krize, fokusirajući se, umesto toga, na vrlo zategnut odnos ponude i potražnje, odnosno činjenicu da Rusija predstavlja vrlo bitnu kariku u lancu globalne nabavke sirovinama.

Stoga podaci o rastu cena sirove nafte i prirodnog gasa zapravo i nisu neka vest, jer u ovim okolnostima već i najmanji incident može inicirati paniku.

S druge strane, ni zveckanje ruskim nuklearnim arsenalom već odavno više nije nikakva novost, i verovatno u toj činjenici valja tražiti objašnjenje vrlo umerene korekcije na tržištima kapitala. Štaviše, nekolicina evropskih berzanskih indeksa uspela se provući s blagim rastom vrednosti, napeto iščekujući ishod redovnog sastanka kreatora američke monetarne politike.

Dramatičan rast

Nekoliko sati nakon dramatične objave iz Moskve, situacija se uveliko stabilizovala; ako su inicijalne reakcije ulagača i odavale nekakve znakove panike, zbog kojih su azijske berze kraja dana dočekale na negativnoj teritoriji, strasti su se vrlo brzo smirile, do te mere da su čak i obveznice evropskih zemalja uspele uknjižiti blagi rast cene.

A to je, barem iz evropske perspektive, verovatno najznačajnija vest dana. Jer na krilima visoke inflacije rastu dugoročne kamatne stope beleže dramatičan rast, i često je za nastavak uzlaznog trenda dovoljan tek skroman impuls koji bi gurnuo nova iskušenja pred Evropsku centralnu banku i testirao njenu načelnu spremnost da direktnim intervencijama spreči značajniji rast prinosa na državne obveznice.

Foto: shutterstock

Putin je tek donekle uspeo destabilizovati tržišta na Starom kontinentu, isprovociravši rast premije za rizik (materijalizovan ponajprije kroz rast cena credit default spreadova), ali nije uspeo naterati ulagače u masovan beg.

O tome najbolje svedoči kretanje prinosa na italijanske državne obveznice koji uoči predstojećih parlamentarnih izbora ionako rastu, i to uz vrlo dramatične oscilacije na dnevnom nivou.

Povećanje uloga

Naime, u samo tri meseca, otkako je svima postalo jasno da Evropa više ne može računati na značajnije količine ruskog gasa, stopa prinosa na desetogodišnje italijanske državne obveznice najpre je porasla iznad 4 odsto (po prvi put još od kraja 2013. godine), potom se spustila na 3 odsto, a onda ponovo vratila iznad 4 odsto.

U poređenju sa tim, značajnijih pomaka tokom jučerašnje trgovine nije bilo; saznanje da se Rusija i dalje ne odriče teritorijalnih pretenzija na delove Ukrajine (te ih i formalno namerava pripojiti) tek je motivisala prebacivanje kapitala iz (nominalno rizičnijih) deonica u (manje rizične) obveznice.

Putin je očito odlučio da poveća ulog u svojoj igri, ali na to su, čini se, ulagači bili spremni. To, naravno, nipošto ne znači da Rusija više nije bitan faktor na finansijskim tržištima, ali ako je jedan od ciljeva ovog istupa bio isprovocirati panične reakcije tržišta, pokušaj očito nije postigao željeni uspeh, jer stanje evropske valute ne predstavlja nikakav odmak od aktualnog trenda.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com