FORD OTPUŠTA 3.200 RADNIKA U EVROPI Zaokret ka e-automobilima uzima danak

Američki proizvođač automobila Ford Motor navodno planira da otpustiti 3.200 radnih mesta u Evropi, pišu strani mediji pozivajući se na nemački sindikat IG Metall. Rečeno je da će otpuštanja posebno uticati na Nemačku. Planirano ukidanje radnih mesta deo je nastojanja kompanije da smanji troškove kako bi se nosila s trenutnom ekonomskom klimom usred straha od recesije, navodi nemačka novinska agencija dpa.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Zsolt Szigetvary / EPA;

Veliki problem za Ford navodno predstavlja sve veća cena materijala za baterije za električna vozila. Zapravo, kompanija je postavila cilj da će do 2030. polovina svetske prodaje biti električna vozila. Kompanija je nedavno ocenila da će morati biti konkurentniji u prelasku na električna vozila te da prelazak na proizvodnju takvih vozila zahteva strukturne promene.

Prema Rojtersu, Ford planira da ukine 2.500 radnih mesta u razvoju proizvoda i daljnjih 700 radnih mesta u menadžmentu, uglavnom u Nemačkoj. Američki proizvođač automobila planira preseliti razvoj nekih proizvoda u Sjedinjene Države.

Ford je radnike svoje kompanije u Kölnu, koja zapošljava oko 14.000 ljudi, obavestio o svojim planovima na sastanku radničkog veća. Proizvođač automobila o tome raspravlja s nemačkim radničkim većima. U međuvremenu, sindikat IG Metall rekao je da planira preduzeti mere ako Ford nastavi s predloženim ukidanjem radnih mesta.

“Ako pregovori između radničkog veća i uprave u idućim nedeljama ne budu garantovali budućnost radnika, uključit ćemo se u proces”, naglasili su u IG Metallu, koji se smatra jednim od najvećih sindikata u Nemačkoj. Ne isključuju mere koje bi mogle ozbiljno uticati na kompaniju ne samo u Nemačkoj, nego i u Evropi, prenosi dpa.

(DPA)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com