I dok vozite možete uštedeti gorivo! Ali pazite da vam benzin i dizel ne ostaju predugo u rezervoaru, evo zašto

Nemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi sertifikovanjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih saveta o štedljivoj vožnji. Neki od njih su vam već poznati, a neki će možda biti vrlo iznanđujući.

Nemačka organizacija Tüv Süd preporučila savete za uštedu goriva

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

Nemačka organizacija Tüv Süd preporučila savete za uštedu goriva

Prva stvar od koje ova organizacija kreće jeste brzina automobila.

Blic preporučuje

Prebacite u veću brzinu

Kako biste uštedeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Takođe, mnogi vozači imaju potrebu da ostanu u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete da budete u četvrtoj brzini, a zavisno o prenosnim odnosima u menjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj.

Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski menjači optimizuju stepen prenosa, ali s ručnim menjačima vi ćete morati da izaberete.

“Maknite nogu s gasa”

Kad ugledate crveno svetlo na semaforu, maknite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do poslednjeg trenutka da stiskate papučicu gasa i zatim snažno kočite, prenosi Revija HAK.

Na auto-putu vozite maksimalno 130kh/h

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Na auto-putu vozite maksimalno 130kh/h

Na auto-putu maksimalno 130kh/h

Na auto-putu nemojte da vozite brže od 130 km/h. Neretko je zbog prirode saobraćajua, konstantnih kočenja i ubrzanja, vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste.

Očistite gepek

Rešite se nepotrebnih balasta, odnosno stvari u automobilu koje povećavaju masu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0.3 litra. Isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva.

Naduvajte gume

Na kraju, 0.2 bara preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset posto.

Preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset odsto

Foto: Miomir Jakovoljević/ringier / Ringier

Preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset odsto

Koliko gorivo sme da bude u rezervoaru automobila?

Da li ste znali da benzin i dizel imaju rok trajanja i da postoji period koliko dugo mogu da budu u rezervoaru vašeg automobila?

Mnogi automobile bez problema ostavljaju više meseci na parkiralištima i u garažama ne razmišljajući o tome, ali gorivo ipak ima relativno kratak rok trajanja i na to bi trebalo da se obrati pažnja kako ne bi došlo do problema s vozilom.

Kako savetuje Revija HAK, benzin i dizel ne bi smeli da budu u rezervoaru duže od dva do tri meseca jer nakon tog perioda gube svojstva i tako su potencijalna opasnost za motor. U biodizelu s kojim se meša dizel gorivo ima bakterija koje nakon nekog vremena počnu da stvaraju muljevite naslage, a moguća je i korozija goriva ili začepljenje sistema dovoda goriva.

Motor može da ima probleme s pokretanjem, paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Kako proveriti dotrajalost goriva?

Postoji i način provere dotrajalosti goriva, a to je da bi lampica na motoru trebalo da se upali nakon što staro gorivo uđe u motor. Stoga je potrebno odvesti automobil u servis i izbaciti gorivo koje nije dobro za motor.

Ako vas zanima najnovija cena goriva u Srbiji, pročitajte sve informacije na linku OVDE.

(Izvor: Telegraf.rs)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com