INFLACIJA U TURSKOJ IZVAN SVIH GRANICA NORMALE U septembru ponovo oborila rekord, iznosi čak 83,4 odsto

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je novi 24-godišnji maksimum u septembru od 83,45 odsto, prema današnjim zvaničnim podacima, pri čemu rast cena osnovnih proizvoda nastavlja da pogađa domaćinstva koja su već pritisnuta visokim troškovima energije, hrane i stanovanja.

Piše: Tanjug

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

turska lira erdogan RAS EPA Vladimir Smirnov SPUTNIK, Shutterstock

Foto: EPA/ Vladimir Smirnov SPUTNIK, Shutterstock / RAS Srbija

turska lira erdogan RAS EPA Vladimir Smirnov SPUTNIK, Shutterstock

Turski institiut za statistiku saopštio je da su potrošačke cene u septembru porasle za 3,08 odsto u odnosu na prethodni mesec, prenosi agencija AP.

Najveći rast cena na godišnjem nivou zabeležen je u sektoru saobraćaja, 117,66 posto, a slede cene hrane i bezalkoholnih pića koje su porasle za 93 procenta, prema podacima statistike.

Ekonomski eksperti tvrde da je inflacija mnogo viša od zvanične statistike, a jedna nezavisna grupa za istraživanje potrošačkih cena je ocenila danas da godišnja stopa inflacije iznosi 186,27 procenata.

Turska centralna banka je prošlog meseca ponovo smanjila referentnu kamatnu stopu, spustivši je na 12 odsto uprkos rastu cena, padu lire i disbalansu tekućeg računa. Lira je izgubila više od 50 posto vrednosti u odnosu na američki dolar otkako je centralna banka počela da snižava ključnu kamatu krajem prošle godine, dodaje AP.

Ekonomisti kažu da je rastuća inflacija u Turskoj podstaknuta neortodoksnim stavom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da visoki troškovi zaduživanja dovode do rasta cena, što je u suprotnosti sa etabliranom ekonomskom teorijom. Rastu inflacije doprinosi i ruska invazija na Ukrajinu i pad lire.

Vlada navodi da se nada da će smanjenje kamate podstaći proizvodnju i izvoz i omogućiti da se postigne suficit na tekućem računu. Predsednik Erdogan je izjavio da očekuje pad inflacije u novoj godini.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com