INSTAGRAM KAŽNJEN SA ČAK 405 MILIONA EVRA Komisija za zaštitu podataka utvrdila da je mreža kršila privatnost dece

Kazna je treća za kompaniju u vlasništvu kompanije “Meta” koju je izrekao irski regulator.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Jenny Kane / Tanjug/AP

Irska komisija za zaštitu podataka kaznila je platformu društvenih medija “Instagram” u vlasništvu kompanije “Meta” sa 405 miliona evra zbog kršenja Opšte uredbe o zaštiti podataka, piše Politico.

Blic preporučuje

Kazna, koja je druga najviša kazna prema GDPR-u nakon kazne od 746 miliona evra protiv “Amazona”, treća je za kompaniju u vlasništvu kompanije “Met”a koju je izrekao irski regulator,

U saopštenju poslatom e-poštom, irski DPC je potvrdio kaznu, ali je odbio dalje komentare.

Irski regulator izrekao je novčanu kaznu nakon što je morao da pokrene mehanizam za rešavanje sporova kako bi se rešio stav drugih evropskih organa za zaštitu podataka o kazni.

Foto: shutterstock

Kazna, trenutno najviša za kompaniju u vlasništvu “Meta” kompanije, a — nakon kazne od 225 miliona evra za VhatsApp i 17 miliona evra za Fejsbuk — usmerena je na kršenje privatnosti dece od strane Instagrama, uključujući objavljivanje e-mail adresa i brojeva telefona dece.

Irski DPC ima još najmanje šest istraga o kompanijama u vlasništvu kompanije “Meta”.

„Ova istraga se fokusirala na stara podešavanja koja smo ažurirali pre više od godinu dana i od tada smo objavili mnoge nove funkcije koje pomažu da tinejdžeri budu bezbedni i njihove informacije privatne“, rekao je portparol kompanije “Meta”. „Svako mlađe od 18 godina automatski ima svoj nalog podešen na privatno kada se pridruže “Instagramu”, tako da samo ljudi koje poznaju mogu da vide šta objavljuju, a odrasli ne mogu da šalju poruke tinejdžerima koji ih ne prate. U potpunosti smo se angažovali sa DPC tokom njihove istrage i pažljivo razmatramo njihovu konačnu odluku.”

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com