Kako odabrati uređaje bele tehnike?

Bez njih je danas jednostavno nemoguće spremiti i sačuvati hranu, održavati higijenu u kući. Uređaji bele tehnike čine savremeni život praktičnijim. Bez sumnje zato što su nekada bili isključivo beli – šporet i frižider, a i mašine za pranje sudova i veša – kućna tehnika je nazvana “bela”.

U međuvremenu su svoje mesto u kući dobili klima uređaji i aspiratori, šporeti su zbog lakšeg opremanja kuhinje “rastavljeni” na ugradnu pećnicu i ploču sa ringlama. A kada je počelo usklađivanje kuhinjskih aparata sa elementima u kuhinji bela tehnika više nije uvek – bela. Može biti i srebrna, siva, crvena ili crna.

A sve je više portala koji nude kućne aparate pa i kupaca koji koriste priliku da sedeći u kući biraju šta im najviše odgovara. Kakva je ponuda, šta je najtraženije? Pokušaćemo da vam odgovorimo.

Izbor brendova veliki, a moguća kupovina iz sobe

Danas je nezamislivo obavljanje kućnih poslova bele tehnike. To znači bez šporeta, rerne ili ploče, bojlera i grejnih tela, frižidera i zamrzivača. Među poznatim brendovima je i VOX koji od 2003. posluje u Srbiji – ali tu su i drugi.

Recimo turski Beko koji snabdeva ceo Balkan, a i Gorenje koji je otvarajući pogone, u Valjevu, ušao u krug pouzdanih snabdevača belom tehnikom. Svoje mesto na našem tržištu imaju i italijanski Indesit, američki Virpul, švedski Elektroluks, nemački Boš i Simens, ali i srpski Tesla i hrvatski Končar.

Pre desetak godina bila je retkost, sada se njihovi uređaji mogu kupiti sedeći u kući, zahvaljujući portalima koji nude veliki izbor bele tehnike. Isporuka na adresu se podrazumeva, plaća se karticom i čekovima pa nema potrebe za šetnjom po prodavnicama zaista nema.

Nabavka bele tehnike je dobro ulaganje

Nekada su elektronski uređaji i kuhinjski aparati skupo plaćani, ali su i duže trajali. Šezdesetih i sedamdesetih celih 15 godina, ponekad i mnogo duže, danas ne više od pet do sedam godina. 

Uglavnom jedna činjenica je sasvim sigurna: nabavka bele tehnike je uvek dobro ulaganje. Aparati štede vreme, ostavljajući vreme ukućanima da se bave drugim poslovima. U selima je sve više zamrzivača, po zapažanjima trgovaca, zbog čuvanja hrane, dok se “smederevci” još uspešno “bore” sa električnim šporetima.

Pri tom dimenzije više nisu “zakucane” i ne mora svaki šporet ili frižider da bude širok 60 i visok 80 centimetara, da bi se uklopio u modernu kuhinju.

Skupi su bakar, aluminijum i čelik, pa je skup i uređaj

Sve može da bude i šire i uže, jer se u proizvodnim pogonima u Kini, Turskoj i još nekim evropskim zemljama sklapaju uređaji koji će zadovoljiti i najizbirljivije kupce. Cene, to jest raspon cena, najbolje govori o tome. 

Kombinovanih frižidera ima za pedeset, ali i petsto hiljada dinara. Mašine za veš koštaju od trideset do trista hiljada dinara, šporeti od trideset do 120.000, mašine za veš ili za sudove – od trideset hiljada pa naviše.

Kada se doda i objašnjenje upućenih da sirovine u proizvodnji većih kućnih aparata čine 70 odsto cene – a to su bakar, aluminijum, čelik i plastika – jasno je zašto bela tehnika kod nas često poskupljuje. Doda li se i pomenuti transport iz Kine, onda kupac plati veliki ceh. 

Šporet troši dosta struje pa je gas vrlo koristan

Šporeta ima onih jednostavnih sa klasičnim ringlama ili ravnom pločom odozgo. Mogu da koriste samo električnu energiju, ali naravno postoji i kombinacija sa strujom i gasom, s obzirom da je šporet drugi najveći gutač kilovata u kući.  

 

Rerna može da bude konvencionalna sa grejačima sa gornje strane, ali i opremljena ventilatorom da bi vreo vazduh strujao sa svih strana i posebno dobro pekao meso, hleb i pite. 

 

U takvu “ventiliranu” rernu u isto vreme mogu da se stave dva pleha, čak i tri, ako je pećnica velike zapremine.

Kad novi frižider ne staje na mesto starog

Ugradne rerne su tek poseban izazov. Vrlo su “komotne”, uglavnom opremljene elektronikom sa unapred regulisanim tajmerom za pečenje, zato su po ceni otprilike kao onaj jednostavniji šporet sa ringlama i klasičnom rernom.

Pošto smo pekli i ventilirali i rekli osnovno o šporetima da pređemo u odeljak sa frižiderima gde kupac zbog izuzetno velike ponude može da se nađe na mukama. Najgore je ako se ne oprema cela kuhinja već se na upražnjeno mesto starog uređaja kupuje novi. 

Nije potrebno opisivati kakav problem nastane ako vam se pokvari frižider standardne veličine a vi biste na njegovo mesto rado stavili širi i viši. Novi modeli pružaju nove mogućnosti, lepši dizajn, čak i to da se zbog rashlađenog pića ne otvara frižider već u vrata postavi flaša i onda piće toči spolja 

Novi zamrzivači sa fiokama liče na frižidere

Vremenom su i zamrzivači postali ukras kuhinje. Oni domaćini i domaćici koji su navikli na “sandučare” teško ih se odriču jer u njih stane sve što bi tokom zime moglo da zafali. U principu za frižidere važi pravilo da bi ih trebalo držati u što hladnijoj prostoriji, ako je to moguće.

 

Ali novi zamrzivači, isto tako velike zapremine, po izgledu kopije frižidera, mogu da budu visoki i 180 centimetara i u njih se sve pakuje u fioke. Na fiokama postoje obeleživači sa datumom stavljanja zaliha hrane. 

 

I za frižider i za sve druge kućne uređaje trebalo bi birati energetsku klasu A jer je ona znači najmanju potrošnju struje. Naravno u zavisnosti od cene to slovo se menja u B, C, D, E, F, G pa kako ko izabere i koliko može da plati, u skladu sa onim koliko muzike…

Elektronika pruža više mogućnosti za korišćenje mašine

Beko i VOX imaju veoma bogat izbor mašina za sudove, pa da ostanemo još u kuhinji s obzirom da smo se do sada bavili belom tehnikom vezanom za kuhinju. I njih na portalima trgovaca ima zaista dosta tako da može da se bira iz fotelje

 

I u ovom slučaju kupac bira kapacitet mašine – deset do dvanaest kompleta posuđa – prema potrebama. Podrazumeva se izbor programa pranja kao i, mogućnost da se programira i odloži početak pranja sudova. 

 

Slične mogućnosti postoje i za mašine za veš. Sa većim ili manjim kapacitetom pranja, takođe elektronika ili mehanika. Kada kažemo elektronika to podrazumeva više mogućnosti programiranja, odlaganje početka pranja, ali ako se pokvari – popravka je mnogo skuplja, toliko da je bolje kupiti novu nego krpiti staru.

Koliko sudova i veša imate za jedno pranje

I još nešto kao koristan savet u vezi sa izborom mašine za veš. Mnogi nastoje da kupe mašinu koja odjednom opere šest kilograma veša, misleći da će je tako ekonomičnije koristiti i uštedeti više struje i deterdženta. Da li je tako? 

 

Zapitajte se možete li za jedno pranje da nakupite za dva-tri dana šest kilograma veša iste boje? Ako imate mnogobrojnu porodicu – u redu. U protivnom, bubanj koji prima tri-četiri kilograma rublja je primereniji potrebama manje familije. 

 

Jedno evropsko istraživanje pokazalo je da 48 odsto vlasnika mašine ne napuni mašinu a ukljući je iako se bubanj onda vrti poluprazan 

Odmerite, proverite, prebrojte pa odlučite

Isto tako razmislite i o mašini za sušenje veša, potrebama svog domaćinstva. Ta mašina je posebno korisna tokom proleća i jeseni kada još nema grejanja a zbog kiše nije moguće sušiti rublje napolju.

 

I da na kraju podvučemo crtu i – podsetimo se još jednom. Kupujući određeni brend odmah se raspitajte gde se nalazi servis koji bi mogao da vam zatreba u slučaju kvara Ili priključenja novokupljenog uređaja. 

 

Procenite potrebe svoje porodice i kapacitet mašine a onda precizno izmerite prostor gde bi trebalo da je smestite. U slučaju frižidra obratite pažnju na koju stranu se otvaraju vrata. I zelimo vam da lepo kuvate, pečete, perete i da vam mašina što duže potraje, jer je bela tehnika nedavno opet poskupela

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com