Kroz tri države bez zaustavljanja na naplatnim rampama: Do mora uskoro i brže i jeftinije

Pred letnju sezonu mnogi putnici iz Srbije iščekuju hoće li na putu kroz Severnu Makedoniju i Albaniju moći da koriste postojeći uređaj za elektronsku naplatu putarine.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Ideja je zamišljena kroz inicijativu “Otvoreni Balkan”, a u “Putevima Srbije” objašnjavaju da su oni spremni za početak primene i da čekaju odgovor susednih država. Portal preko koga će ovo biti moguće je završen, pišu Novosti.

Blic preporučuje

Još prošlog leta se očekivalo da će građani naših zemalja moći da na teritoriji Srbije, Severne Makedonije i Albanije prolaze kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući putarinu beskontaktno korišćenjem sopstvenog ETC uređaja. To znači da će srpskim tagom moći da se plaća putarina na naplatnoj rampi u Severnoj Makedoniji, kao i makedonskim u Srbiji.

– Javno preduzeće “Putevi Srbije” je razvilo jedinstvenu veb platformu za elektronsku naplatu putarine, koja je 30. decembra prošle godine puštena u rad na teritoriji Srbije i trenutno je namenjena isključivo za putnička vozila građana – kažu u “Putevima Srbije”. – Registrovanjem TAG uređaja na veb servis za elektronsku naplatu putarine i uz povezivanje platne kartice, korisnik ne mora da ga dopunjuje. Tada se automatski naplaćuje iznos sa registrovane platne kartice. Mi smo u tehničkom delu spremni za povezivanje sa zemljama u regionu i uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine.

Službe putarskih preduzeća u tri države prethodnih meseci su analizirali tehničke karakteristike tri naplatna sistema. Očekivalo se testiranje TAG uređaja, kroz sistem za plaćanje.

– Svim zainteresovanim zemljama u regionu JP “Putevi Srbije” dostavilo je uslove pod kojim mogu pristupiti jedinstvenoj veb platformi za elektronsku naplatu putarine – kažu u ovom preduzeću.

– Ukoliko zainteresovana strana prihvati naše uslove, to će omogućiti svim korisnicima da sa istim TAG uređajem prolaze kroz više zemalja učesnica zajedničkog projekta povezivanja elektronske naplate putarine u regionu. Veb servis za elektronsku naplatu putarine će uskoro biti dostupan za sve kategorije vozila pravnih lica, a navedena usluga će biti proširena kroz postojeću distributivnu prodajnu mrežu za elektronsku naplatu putarine.

Jeftinije elektronski

Vlada Srbije je nedavno rešila da i cenama promoviše korišćenje elektronske naplate putarine. Posle poslednjeg poskupljenja naknade za korišćenje auto-puta, prvi put cene nisu iste za one koji putarinu plaćaju kod inkasanata na napltanim rampama i onih koji koriste TAG uređaj. Elektronski je putarina jeftinija šest odsto. Ostaje pitanje da li će popuste odbravati i druge države.

Izvor: Novosti

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com