Suša u Španiji podigla cene maslinovog ulja na 26-godišnji maksimum: Prinos već desetkovan za 50 odsto

Cene maslinovog ulja dostigle su rekordne nivoe, zahvaljujući produženoj suši u najvećem proizvođaču u Španiji, očekuje se da će povišene cene ostati još neko vreme.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, svetske cene maslinovog ulja dostigle su 5.989 dolara po metričkoj toni, što predstavlja maksimum u poslednjih 26 godina.

Blic preporučuje

A visoke cene bi mogle da ostanu „još neko vreme“, rekao je analitičar Mintecovih uljarica i biljnih ulja Kajl Holand.

„Izgleda da je suša koja traje u Španiiji koja je najvažnija za proizvodnju maslinovog ulja , izazvala globalnu nestašicu maslinovog ulja“, rekao je David Valmorbida, predsednik Australijskog udruženja za maslinovo ulje, za CNBC.

A ako se vreme ne popravi, predstojeća žetva bi mogla da se suoči sa još lošijim prinosom koji je već desetkovan za 50 odsto. Povrh toga, nestašica suncokretovog ulja nakon ruske invazije na Ukrajinu podstakla je i tražnju za maslinovim uljem i cene.

Ocena je i da bez povećanja padavina, možemo videti i istorijski povišene cene koje bi mogle rasti i više od iznad 5 evra po kilogramu sve do godine žetve 2023/24.

Cena maslinovog ulja na rekordnom nivou

Foto: screenshot

Cena maslinovog ulja na rekordnom nivou

“Izuzetno loši” vremenski uslovi

Loše vreme u Španiji, posebno produženo suvo razdoblje, glavni je razlog rasta cena.

„Problemi koji doprinose trendu cena na skoro najvišim nivoima su uglavnom loše vreme i veoma suv period za veći deo Mediterana, ali što je najvažnije u Španiji, koja je glavni proizvođač i izvoznik maslinovog ulja“, rekao je Holand.

Kao rezultat „izuzetno loših“ vremenskih uslova, rekao je on, nedavna berba maslina od oktobra do februara dala je prinos 50 odsto manji od uobičajene proizvodnje, pooštravajući globalnu ponudu i gurajući cene naviše.

„Izuzetno loši vremenski uslovi doveli su do toga da je Španija proizvela rod maslinovog ulja od oko 630.000 metričkih tona, što je manje sa uobičajenih 1,4 do 1,5 miliona tona žetve“, rekao je on.

Masline rastu u toploj i suvoj klimi. Španija je imala „veoma suvo“ vreme u martu, beležeći samo 36 odsto prosečnih mesečnih padavina, prema Ministarstvu za ekološku tranziciju zemlje. Zemlja je imala 36 uzastopnih meseci padavina ispod proseka.

„Mogao bi da bude sličan ili čak niži rod od onog proizvedenog prethodne sezone, prema tržišnim igračima, koji takođe kažu da bi cene mogle da budu na sadašnjem nivou još neko vreme“, rekao je Holand, piše CNBC.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com