LOŠE VESTI ZA “CREDIT SUISSE” Agencija S&P snizila rejting investicione banke

Rejting agencija “S&P Global” smanjila je dugoročni kreditni rejting švajcarske grupe “Kredi Svis” za jedan stepen na “BBB-” i snizila izglede njene glavne poslovne jedinice “Kredi Svis AG” i drugih podružnica na “A/A-2” sa “A/A-1”.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: AP/Steffen Schmidt / Tanjug/AP

Agencija “S&P” je kao razloge smanjenja kreditnog rejtinga navela rizike izvršenja transakcija i opstanak franšiza u okviru plana restrukturiranja švajcarskog zajmodavca koji je objavljen prošle nedelje, a koji predvidja prikupljanje novog kapitala, gašenje više hiljada radnih mesta i udaljavanje od investicionog bankarstva u korist poslova upravljanja bogatstvom, prenosi Rojters.

Blic preporučuje

“S&P” je zadržao stabilne izglede daljeg kreditnog rejtinga švajcarske banke.

Foto: shutterstock

Druga američka agencija “Mudis” je takođe snizila neke rejting ocene za “Kredi Svis AG2 nakon revizije strategije banke, ali je zadržala rejting cele grupe na nepromenjenom nivou.

Mudis je smanjio ocenu senior neobezbeđenog duga “Kredi Svisa AG” sa “A2” na “A3”, dok je rejting senior neobezbeđenog duga “Kredi Svis Grupe” ostavio na nivou “Baa2”.

Izgledi ovih rejtinga su po “Mudisu” i dalje negativni zbog oslabljene pozicije likvidnosti švajcarske banke, negativnih pritisaka povezanih sa vremenskim okvirom za povratak banke na stazu profitabilnosti i rizika povezanih sa planom restrukturiranja.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com