Malo verovatno da ce EU ograničiti cenu ruskog gasa

Predlog propisa u koji je Gardijan imao uvid, ne sadrži ni ograničenje cene ruskog gasa niti uvoznog gasa, nakon što države članice prošle sedmice nisu mogle da se dogovore o ograničenjima.

plin, gas

Očekuje se da će EU nametnuti dodatne poreze na visoke profite kompanija za fosilna goriva, uz posebno ograničenje prihoda proizvođača električne energije sa niskim sadržajem ugljenika.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen trebalo bi da objavi evropski plan za suočavanje sa porastom cena električne energije u sredu u godišnjem govoru o stanju Unije.

Konačni tekst bi mogao da bude promenjen, ali nacrt dokumenta otkriva sumnje EK u vezi sa dobijanjem dovoljno podrške od zemalja članica EU za postavljanje ograničenja cena na ruski gas kao odgovor na ono što naziva ruskim korišćenjem gasa kao oružja.

Zemlje članice EU koje uvoze velike količine gasa iz Rusije, uključujući Mađarsku, Slovačku i Austriju, izjasnile su se protiv ograničenja cene ruskog gasa jer se plaše da bi Kremlj zaustavio sve tokove gasa, gurnuvši njihove zemlje u recesiju.

Desetak zemalja, uključujući Francusku i Poljsku, želelo bi da se uvede ograničenje cena za sav uvezeni gas, što vide kao bolji način za obuzdavanje skoka cena.

Holandija i Danska su oprezne u pogledu bilo kakvog ograničenja cena, dok Nemačka strahuje da bi ograničenje cene ruskog gasa izazvalo podele.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com