SoftBank je zabeležila rekordan gubitak: Izgubili 32 milijarde dolara

SoftBank zabeležila je rekordan gubitak za svoj Vision fond pošto je nedavno povećanje tehnoloških akcija malo pomoglo još jednoj teškoj godini za njenu vodeću investicionu jedinicu.

SoftBank zabeležila rekordan gubitak

Foto: Eugene Hoshiko / Tanjug/AP

SoftBank zabeležila rekordan gubitak

Segment japanskog giganta Vision Fund je zabeležio gubitak od 4,3 triliona japanskih jena (32 milijarde dolara) za svoju fiskalnu godinu koja se završava 31. marta naspram gubitka od 2,55 biliona jena u istom periodu godinu dana ranije.

Blic preporučuje

SoftBank je zabeležila ukupan gubitak ulaganja u svoje Vision fondove od 5,28 biliona japanskih jena u odnosu na 3,43 triliona jena godinu dana ranije.

Uprkos ovogodišnjem porastu tehnoloških akcija, one su uglavnom niže nego pre godinu dana. Tehnološki težak Nasdak 100 indeks je opao za oko 11% tokom fiskalne godine SoftBanka.

SoftBank-ov Vision Fund, zamisao osnivača Masajošija Sona, ulaže u akcije visokog rasta koje su se suočile sa preprekama zbog rastućih kamatnih stopa na globalnom nivou, što je dovelo do toga da investitori prodaju rizičnije akcije kao što je tehnologija.

Pre otprilike godinu dana, Son je rekao da će SoftBank preći u „odbrambeni“ režim usred vetrova i da će biti disciplinovaniji sa svojim investicijama.

Ilustracija: SoftBank izgubila 32 milijarde dolara

Foto: Eugene Hoshiko / Tanjug/AP

Ilustracija: SoftBank izgubila 32 milijarde dolara

Tokom prošle godine, SoftBank je napuštala neke od svojih investicija najvišeg profila kako bi prikupila gotovinu. U avgustu je saopštio da je prodao svoj preostali udeo u američkom gigantu za prevoz putnika Uber. I kompanija nastavlja da prodaje neke od svojih Alibaba akcija putem derivata koji se zove terminski ugovor. Sin je svoje bogatstvo stekao ranim ulaganjem u Alibabu pre više od dve decenije.

Sada investitori traže inicijalnu javnu ponudu britanske kompanije za proizvodnju poluprovodnika Arm, koja je u vlasništvu SoftBanka, kao način da ojačaju bilans stanja japanske firme i možda joj daju više novca za nove investicije. Prošlog meseca, Arm je poverljivo podneo zahtev za listing u američkoj kompaniji Arm je ranije rekao da će biti na listi u SAD u odnosu na UK, zadajući udarac londonskoj berzi.

(CNBC)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com