OSTAJU I BEZ PIVA I MINERALNE VODE Nemačkoj industriji pića nedostaje ugljen – monoksid

To usporava pivare i proizvođače mineralne vode. Neki smanjuju proizvodnju, a niko ne očekuje brz oporavak.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Generalni direktor Nemačkog udruženja pivara Holger Ajhel razvoj događaja naziva krajnje zabrinjavajućim. Ugljena kiselina hitno je potrebna u celokupnoj prehrambenoj industriji za procese proizvodnje i pakovanja. I u ugostiteljstvu je neophodno istiskivanje piva i drugih pića iz bačvi prilikom točenja, piše portal Fenix magazin.

Blic preporučuje

Međutim, prema procenama Saveznog udruženja nemačke prehrambene industrije, trenutno je dostupno samo 30 do 40 posto uobičajenih količina isporučenog CO2. I sve više firmi u industriji pića koje zavise od ugljičnom dioksidu moraju znatno ograničiti svoju proizvodnju. “Ovo ima dramatične učinke na mnoge pogođene tvrtke”, upozorava Ajhel, prenosi Poslovni dnevnik.

Ugljična kiselina nastaje reakcijom ugljen-dioksida i vode. Pivarama pre svega trebaju za “prednaprezanje” spremnika, boca i bačvi kako pivo ne bi došlo u dodir sa vazduhom tokom punjenja i da se ne bi penilo prilikom punjenja. Mnoge pivare proizvode i bezalkoholna pića, koja zahtevaju još veću karbonizaciju.

Na kraju, ali ne manje važno, ozbiljnih problema imaju i proizvođači mineralne vode. “Na nekim mestima proizvodnja je već smanjena”, kaže portparol Nemačkog udruženja za nabavku mineralne vode Tobijas Bilenštajn. Mnogi proizvođači trenutno dobijaju manje CO2 nego što su naručili. To je zbog industrije đubriva.

Foto: shutterstock

“Kada su cene gasa naglo porasle, proizvođači đubriva smanjili su svoju energetski intenzivnu proizvodnju”, kaže Bilenštajn. “Nusprodukt proizvodnje je CO2.”

Dakle, veza je: manje đubriva jednako manje ugljen-dioksida jednako manje ugljene kiseline, prenosi dpa.

Bilenštajn objašnjava da je uvek bilo faza s uskim grlima ugljičn-dioksida leti, kada se proizvodi manje đubriva. Ali ovaj put je bilo mnogo gore. “Ako se ovako nastavi sledećih nekoliko nedelja, situacija će doći do vrhunca”, upozorava portparol udruženja. Tada se mogu očekivati daljnji padovi proizvodnje.

Ne može se predvidjeti hoće li pojedini proizvođači morati da zaustave proizvodnju. “Ali izuzetno smo zabrinuti “, kaže Bilenštajn. “Nikad pre nismo imali ovakvu situaciju, kaže Bilenštajn.

Generalni direktor augsburške pivare Riegele Sebastijan Priler kaže da se situacija znatno pogoršala od početka leta, piše Poslovni dnevnik.

“Takođe pretpostavljamo da će stvari pre postati gore nego bolje. Sve dok su troškovi energije visoki ili nastavljaju rast, postojaće daljnji nedostatak. A ako pivarama ponestane ugljene kiseline, ne mogu da proizvode”, kaže Priler.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com