Sa toplijim vremenom intenziviraju se poslovi u voćnjaku (AUDIO)

jabuke, voce, vocarstvo, vocnjak

Kakva je za vas i vaše kolege voćare bila minula godina? Šta je bilo dobro a šta vredi iskritikovati?

“Prošla godina je bila šarena. Zavisno od toga o kojoj voćnoj vrsti pričamo: šljiva je loše prošla, iako je imala solidnu cenu, prinosi su bili mali. Određene sorte su rodile, koje su za rakiju ali tu je mala dobit a veliki rad i ulog. Breskva je bila zadovoljavajuća, imala je dobru cenu, dobro se prodavala. Jabuka, na žalost, mislim da je prošla loše, a mislim da su voćari sa kruškama dobro prošli. Što se tiče cena u odnosu na godinu pre, tu nema pravila, svaka sorta u vreme sezona u početku bude manja cena a pri kraju sezone cena je veća.” objašnjava Milan Kovačević.

Poznati ste kao voćar koji je među prvima u godini sarađuje sa Rusima, vaša šljiva je išla na tamošnje tržište. Kakva je situacija lane bila s obzirom na rat i sve što se dešava u Rusiji i Ukrajini?

“Mi to već par godina ne radimo za izvor, već za naše tržište zbog male količine. Može se reći da je bilo otežano, jer svi koji rade na veliko jeste rizično, tj. da li će ili neće prodati. Mi sami rizikujemo.”

Došli smo u 2023.godinu, iznenadili ste nas, tek je februar mesec a kod vas je rezidba završena? I šta očekujete od ove proizvodne godine i da li već imate nekih signala sa tržišta?

“Jeste, mi smo još 14. decembra završili rezidbu, sve smo orezali, 17 hektara, i breskvu i šljivu. Što se tiče ove godine, ništa veliko ne očekujem, po tom pitanju sam skroman, ali ako ostanu solidne cene, mislim da će se prodavati. Po meni najbolja je višnja i breskva, za kajsije je pitanje da li će roditi, ali ove kasnije sorte: roksana i zaklopačka ruža, vidim da miruju, znači trebalo bi da bude nešto. Gledaćemo da se izborimo za cene.” zaključuje Kovačević.

Detaljnije u audio zapisu: 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com