Srbija i region beleže veći broj turista uprkos ekonomskoj krizi

U odnosu na 2019. godinu, koja se poslednja uzima kao relevantna godina za broj turista, regioni širom Srbije i pored ekonomske krize beleže rast poseta.

“Cene prate opšte trendove i naravno da postoji određeno povećanje cena u ugostiteljskim objektima ali se to ne primećuje po turističkom prometu koji ostvaruje Kragujevac i Šumadija. Mi smo u 2019. godini ostvarili 107 .000 noćenja a ove godine do polovine novembra je već to 125.000 noćenja”, kaže Bojan Pavlović iz Turističke organizacije Kragujevca.

sajam, turizma, kragujevac

“Broj turista se povećao na skoro 60 odsto, domaćih turista je negde oko 25 odsto više, a inostranih 28 odsto više. Salaši i seoska turistička domaćinstva su se ponovo vratila na tu neku kartu tražnje posetilaca”, smatra Momčilo Stojković iz Turističke organizacije Vojvodine.

Sve je spremno i za zimsku sezonu na srpskim planinama dok je dodela vaučera pomogla da se premosti razlika u rastu cena.

“Koristim ovu priliku da se zahvalim i resornom ministarstvu na projektu vaučera jer je to dodatno omogućilo da naši ljudi obilaze Srbiju a samo na Zlataru je podeljeno nekoliko hiljada vaučera. Hotelijeri su već odavno izašli sa svojim ponudama a mi smo pokušali da cene ostanu u rangu prethodnih godina”, naglašava Branko Kucarević iz Turističke organizacije Zlatara.

“Cene smeštajnih kapaciteta su se povećale za nekih 20 odsto ali što se tiče nas, Brzeća, Kopaonika, i gondole cene ski pasa su ostale nepromenjene, a što se tiče zimske sezone nadamo se još većem broju turista”, kaže Jelena Radulović iz Turističke organizacije opštine Brus.

Turisti iz Srbije i dalje najviše putuju u susedne zemlje.

“Četrdeset odsto ukupnog broja dolazaka je iz Srbije i to su naši tradicionalni gosti. Cene su skočile i u pogledu individualnih i grupnih aranžmana tu negde oko 20 odsto je otišlo na više”, navodi Mrkajić iz Turističke organizacije Herceg Novog.

“Dobra informacija za turiste koji planiraju da dođu u grad Sarajevo je ta da naše turističke takse nisu povećane, a osim toga nažalost postoji rast cena ali u nekom užem turističkom spektru ne”, kaže Nadisa Kušundžija iz Turističke zajednice kantona Sarajevo.

Turističke organizacije širom Srbije i regiona zadovoljne su ovogodišnjom sezonom dok se paralelno sve više razvija i seoski turizam uz tradicionalno dobru hranu i gostoprimstvo.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com