Zabrana ruske nafte ne bi trebalo da poskupi derivate u… …

Zbog sankcija koje će zaustaviti dotok ruske nafte naftovodom do Srbije, ne bi trebalo da poskupe derivati u Srbiji, ocenio je danas za Tanjug stručnjak za energetiku Miodrag Kapor. „Ne bi trebalo da zbog toga poskupe derivati u Srbiji. To nema ekonomsku logiku. Jedino što će da smanji profit NIS-Gaspromnjefta, a donekle i Srbije, zbog usklađivanja cena uvozne cene nafte na tržištu”, rekao je Kapor.

Naveo je da po cenama naftnih derivata Srbija ne zaostaje u odnosu na okolne zemlje.

Prema njegovim rečima, dosadašnje nabavljanje i prerada ruske nafte omogućavala je profit NIS Gaspromnjeftu.

„Potražnja je bila manja za ruskom naftom, mi a pre svega Gaspromnjeft je od toga profitirao, jer ima većinski paket akcija u NIS-u. Izvozili su naftne derivate i maziva u okolne države, a imali jeftinije derivate od drugih država, a sada toga više neće biti”, rekao je on.

Govoreći o najavama izgradnje naftovoda kojim bi se povezali Srbija i Mađarska. Kapor je rekao da je infrastrukturno povezivanje dobro, ali treba postaviti pitanje da li je komercijalno i ekonomski opravdano.

„Ne vidim da je Hrvatska nepouzdan partner, možemo da primamo bilo koju naftu JANAF-om osim ruske. Čak i da izgradimo taj naftovod sa Mađarskom, mi nismo u mogućnosti da dopremamo rusku naftu, čak ni tim naftovodom”, rekao je on.

Kapor je poručio da niko ne želi scenario sankcija, i dodao da bi u tom slučaju proradilo sivo tržište u kome će se i građani i privreda snalaziti.

On je objasnio da se o gasovodima TANAP i TAP već dugo priča, te da je odlično što će se Srbija povezati na te gasovode.

„Napokon da imamo neku diversifikaciju u snabdevanju gasom. Nažalost bile su potrebne dve političke stvari da se dogode, ruska invazija na Ukrajinu i smena Bojka Borisova u Bugarskoj, da bi se ti projekti implementirali”, rekao je on i naveo da će Srbije biti u prilici da uvozi neki drugi osim ruskog gasa.

„Domaća proizvodnja gasa vrlo je mala, isključivo uvozimo ruski, to je bila politička odluka naših elita u pooslednjih skoro 20 godina. Došli smo u situaciju da zavisimo samo od tog gasa. Uvek je bolje imati bilo koju robu iz više pravaca, pogotovu gas, da bi se oni takmičili za što bolji proizvod i cenu ka krajnjim korisnicima”, rekao je Kapor.

Ocenio je da Srbija ima mogućost da bude konzument tečnog gasa preko terminala koji se završava u Grčkoj.

„Potrebno je malo tehnologije. Čak je u planu da se na Dunavu u Srbiji sagradi neki terminal za tečni gas. To je na nekom dužem štapu, i veća je investicija”, rekao je on.

Kapor je podsetio da bilo koja energetska investicija zahteva ogromna sredstva.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com